Teknoloji

Türkiye’nin İlk Güneş Panelli Otobüsü

Orta Doğu ve Teknik Üniversitesi (ODTÜ) her geçen gün ülkemize kazandırdığı yeniliklerle gündemden düşmezken bu seferde teknoloji alanında kazandırdığı bu yenilik ile gündeme oturmuş bir vaziyette. Türkiye’nin ilk güneş enerjisi ile çalışan otobüsü olma özelliğini kazanan projenin yapımında ODTÜ Güneş Enerjisi Araştırma Merkezi ile bir firmanın ortak çabaları sonuç verdi.

İlk güneş paneli destekli otobüsün yüzde yüz yerli olması da dikkat çekerken güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi için fotovoltaik teknolojisinden faydalanılmış. Bu fotovoltaik teknolojinin gelişmesinde de Kalkınma Bakanlığı’nın destekleri ile 6 yıl önce kurulan GÜNAM adlı kuruluş büyük bir pay sahibi. Bu bağlamda da Türkiye’nin ilk güneş otobüsünün oluşmasında da önemli bir paydaya sahipler. GÜNAM yetkililerinde yapılan açıklamada bu teknolojinin daha da geliştirileceği ve gelecek senelerde daha güçlü bir teknolojinin projelerde yer alacağı ifade edildi.

turkiye-nin-ilk-gunes-enerjili-otobusu-1

Projenin oluşmasında MAN Türkiye A.Ş’nin de katkıları olduğunu belirtmek gerekir. Güneş panelleri otobüsün tavan kısmında bulunuyor ve otobüste elektrik ihtiyacının duyulduğu klima, ses ve görüntü sistemleri ışıklandırma ve motor gibi bölümlerde bu ihtiyacı karşılayabiliyor.

GÜNAM yetkililerinden yapılan açıklamada projenin geleceği için umutlu oldukları ve tırlar, uçaklar, uydular ve insansız hava araçları için de bu projeden faydalanabileceklerini belirtildi.

Bu proje ile sistemin entegre edildiği araçlarda yakıt tasarrufu yapılması da sağlanıyor, yüzde üçlük bir tasarruf olacağı yapılan açıklamalar arasında yer alıyor.

turkiye-nin-ilk-gunes-enerjili-otobusu-2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir