Teknoloji

İstanbul Boğazı’nda Drone’lar İle Denetim Dönemi Başlıyor

Her ne kadar fazla bazı çıkarcılar yüzünden sahip olduğu silüet bozulsa da ya da sorumsuz insanlar tarafından ger geçen gün tahrip edilse de İstanbul Boğazı bizim için hala eşsiz bir yer konumunda. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığına bağlı olan Deniz Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri, bizim için eşsiz olan bu yeri korumak için son dönemlerin teknolojisi olan drone‘ları kullanacaklar.

3 denetim gemisinden oluşan ekipler ile 24 saat çalışmaktalar; kimyasallar, evsel atık veya benzeri şeylerin denizi kirletmemeleri için özenle çalışıyorlar ve gerekli idari yaptırımı uyguluyorlar. 2015 yılı itibari ile 90’a yakım gemiye cezai yaptırım uygulamış olan ekipler, 2 milyon 814 bin lira tutarında da bir ceza kesmiş durumdalar.

Denetim ekipleri durmadan sürekli olarak boğazda gezmekte ve kirlilikleri tespit etmekte. Herhangi bir kirlilik tespit edildiği an ise ekipler bunu video ve fotoğraf ile kayıt altına almakta. Sonrasında da toplanmış olan numuneler inceleniyor. Standart değerlerin üzerinde olan numunelere sahip olan gemilere çeşitli kriterler dolayında ceza kesiliyor.

Önümüzdeki ay çalışmakta olan denetim ekipleri yanlarına yeni, sağlam yardımcılar alarak işlerine devam edecekler. Yıllık 55 bine yakın geminin geçmekte olduğu İstanbul Boğazı‘nda artık denetim ekiplerine multikopterler ve drone‘lar da yardımcı olacak. Bu sayede ekipler daha kolay inceleme yapabilecek. Aynı anda birçok yeri çok hızlı bir şekilde denetleyecek, böylece denizi kirleten gemilere alınmış olan önlemler çok daha sıkı tutulmuş olabilecek.

Hemen hemen her sektörde kullanılmaya başlanan ve inanılmaz işler yapmada kullanılan drone‘ları Mart ayından itibaren boğazda gördüğünüz zaman şaşırmayın deriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir