Teknoloji

Hem Esnek Olan, Hem de Ağırlığının 1000 Katını Kaldırabilen Bir Madde Üretildi

Bilim adamları çoğunlukla çizgi romanlarda görmüş olduğumuz ve kendi ağırlığının kat kat fazlasını kaldırabilen maddelerden birisini üretmeyi başardı.

University of Rochester‘da görevli olan araştırmacılar, en son teknolojiyi kullanarak bilim-kurgu filmlerinde de karşılaşmış olduğumuz süper dayanıklı maddelerden birisini üretmeyi başardılar. Hem esnek biçimde olan, hem de kendi ağırlığından 1000 kat daha fazlasını rahatça kaldırabilen bu yeni madde, sıradan bir lastik gibi görünse de son derece sağlam.

Dayanıklı ve esnek olmasının yanı sıra şekil hafızası özelliğine sahip olan bu madde, ilk önce aldığı şekli daima koruyor. Şekil hafızası, maddelerin bir süre sonra özündeki şekillerine dönmesine yardımcı olan özel bir teknoloji. Oldukça zor bir üretim aşaması olan bu maddeler, şekilleri ne kadar çok değişirse değişsin, kendi kendine ilk şeklini tekrardan alabiliyor. Maddenin özelliği olan şekil hafızası vücut ısısıyla, yani ortalama 35 dereceyle tetiklenmek üzere ayarlamış olan bilim adamları, yeni üretilmiş olan bu maddenin tıpta dikiş ipi olarak kullanılabileceği ve vücut ısısı ile temas etmesi sonucunda orjinal şekline geri dönebileceğinden söz ettiler. Böyle bir maddenin en zorlu ameliyatlarda kullanılması ( özellikle atardamar yırtıklarının ) başarıyla tamamlanmasını sağlayabilirdi.

Bu maddenin özelliği olan şekil hafızası farklı sıcaklıklarda da aktifleşebileceğinden bahsetmiş olan kimya mühendisi Mitch Anthamatten, bu maddenin ilerleyen yıllarda yapay deri üretmek için kullanılabileceğine dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir