Teknoloji Yazılım

DJI Drone’ların İzinsiz Hava Sahalarında Uçmasını Yazılımla Engelleyecek

Drone üreticisi DJI en son bölgesel sınırlama sistemi için yeni bir sürüm yayınladı. Bu yeni yazılım ile beraberinde hava araçlarının destursuz hava sahalarına girmesi engellenecek. Geospation Environment Online (GEO), yani Çevrim içi Bölgesel Mekan Çevresi olarak isimlendirilen bu yeni hususiyet kullanıcılara güvenlik problemleri yahut kanuni düzenlemeler sebebiyle drone uçurmanın yasak olduğu bölgeler açıklıyor. Böylece DJI drone uçurmalari daha çok yapılanma getirecek olan Amerikan Havacılık Dairesi’ne hoş görünmeyi hedefliyor.

GEO DJI hava araçlarının havaalanı veya Washington D.C. gibi uçuşa kapalı alanlarda uçmasını engelleyecek. Hatta yazılım kullanıcılara orman yangını veya büyük stadyum faaliyetleri gibi, geçici olarak engellenmiş hava sahaları hakkında da bilgi aktaracak. Yazılım dahilinde cezaevi veya elektrik santrali gibi duyarlı alanlar da yer alacak.

DJI drone kullanıcılari GEO’yu geçici olarak çevrim dışı bırakıp birtakım uçuş engellemelerinin etrafından dolaşabilecek, fakat bunun için taviz vermeleri gerekmektedir. Bu durumu yapmayı isteyen kullanıcıların DJI içinde bankamatik kartı, kredi kartı veya cep telefonu numarasını da onaylanmış bilgilerin olması şart. Böylece şayet drone izinsiz hava bölgesine girerse, kullanıcısını belirlemek için farklı yollar aramaya gerek kalmayacak. Gene de, sahipleri Washington D.C. gibi, uçuşa kapalı alanların tümünde geçici uçuş hakkına sahip olamayacak, bu alanlar esnek uygulamanın baştan sona haricinde yer alacak.

DJI’nin sistemi, Beyaz Saray’ın arsasına ya da ticari hava yolu uçakları gibi, hava araçlarının yer almaması gereken alanlarda bulunmasının engelleyecek. Amerikan Havacılık Dairesi de drone’larla alakadar mühim bir mecburiyet getirmiş ve ağırlığı yirmi beş kilogramın altında olan her bir hava aracının 19 Şubat 2016 zamanına kadar alakadar yerlere kayıt altına alınmasını mecburi kılmıştı. Kayıt altına alınmış bulunan hava araçlarını destursuz alanlarda havalandırmanın cezası 27 bin 500 dolara kadar artacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir