Teknoloji

3D Baskı ile İlk Burun Nakli Gerçekleştirildi

Üç boyutlu yazıcı teknolojisi 3D Baskı , zamanla önemini ve dünya için ne denli lazım bir teknoloji olduğunu gösteriyor. Geçen zamanlarda üç boyutlu yazıcı teknolojisi ile geliştirilen böbrek dokusu söylentilerini sizin ile paylaşmıştık. Bu haberimizdeki husus ise 14 yaşlarında bir oğlanın yaşamını direk değiştirecek. Üç boyutlu yazıcı teknolojisi ile geliştirilen burun, on dört yaşındaki Dallan Jennet’a aktarıldı.

9 yaşlarındayken başından geçen bir kaza sonucunda yüzünde aşırı büyük bir yaralanma olan Dallan Jennet’ın burun duyusunu aşırı sayıda cerrahi müdahale sonrasında kazanmıştır lakin koku alma organı yapısı baştan aşağı bozulma olduğu için bu cerrahi müdahale ye başvuruldu.

Bu ameliyat için ilk girişimler 2015 senesinin ilk vakitlerinde boy gösterdi. Operasyonu yönetecek olan doktorlar doku nakli için elverişli yerlerde hazırlıklar yaptılar. Kaliforniya merkezli, Canvasback Missions adında kar amacı gütmeyen bir sağlık grubu, Jennet ve ailesinin taşıma ve iyileştirme ücretlerini tamamını ödemek için üslendi.

Mount Sinai Yüz, Tal Dagan ve Plastik Cerrahi Bölümü Yardımcısı Hekim Grigoriy Mashkevich, çalışmalarını devam etmek için üç boyutlu yazıcı çalışmalarıyla bilindik Oxford Performance Materials firması ile ortaklaşa iş yaptılar.

Kadro, ailesinin koku alma organının yapısından yola çıkarak Jennet’e elverişli bir üç boyutlu burun taslağı oluşturdular. New York’ta meydana gelen çalışmanın ilk 16 saatlik kısmı lazer teknolojisi ile 14 yaşındaki oğlanın cilt ve doku analizleri ile geçti. Jennet’in organ testlerinin peşi sıra damar ve doku örnekleri çıkartılarak, üç boyutlu yazıcıya aktarıldı ve 3D koku alma organı aynısı yapıldı. Burun dokusundaki dikişli yerler temizlendikten sonrasında ise Jennet’in burnu ardı ardına gelen 4 ameliyat ile baştan sona aktarıldı.

Bu ameliyatlar ardından ise tekrar bir operasyon yapmaya ihtiyaç duyulmayacak. Üç boyutlu 3D Baskı  yazıcı ile elde edilen dokunun zaman süresince öngörülen ölçülere erişmesi hesaplanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir