Teknoloji

15 Yaşındaki Bir Çocuk, Alzheimer’ı 10 Sene Önceden Tespit Eden Yöntem Geliştirdi

Krtin Nithiyanandam adında bir öğrenci, Alzhaimer hastalığını 10 yıl öncesinden tespit edebilen bir yöntem geliştirmeyi başardı.

Bulunduğumuz çağın en kötü hastalıklarından birisi olan, beynimizin en önemli bölümleri arasında bulunan hafızayı deaktif kılan Alzheimer hatalığıdır. 65-70 yaş arasındaki insanların %1’inde görülmekte olan bu kötü hastalık, yıllardır sürmekte olan çalışmlara rağmen tam olarak iyileştirebilmiş değil. Hala kesin bir iyileştirme yöntemi bulunabilmiş değil fakat her hastalıkta da olduğu gibi bu hastalıkta da erken tedavi çok büyük önem taşımaktadır.

Erken tedavinin çok önemli olmasından dolayı bu konuda çalışmalar yapmaya devam eden bilim adamları, sadece 15 yaşındaki bir öğrencinin geliştirmiş olduğu yöntemi kullanmaya hazırlanmakta. İlgiltere’de yaşamakta olan Krtin Nithiyanandam, insan vücudunda bir trojan gibi dolaşmakta olan ve ilerleyen zamanlarda Alzheimer’a neden olabilecek maddelerin tespit edilmesinde kullanılan bir antikor keşfetti. Bu antikorlar vücuda enjekte edildikten sonra beyinde bulunan sinirlere doğru hareket etmekteler ve bu sinirlerin arasında, bağlanmak için nörotoksik proteinler aramaktalar. Nörotoksik proteinler, bilim adamlarının yapmış olduğu son keşiflere göre Alzheimer hastalığının ilk seviyelerinde oluşmakta olan bir çeşit madde.

ALZ_Brain_Scan

Bu maddeleri tespit edebilen ve MRI makinesinde bile görülebilmelerine sağlamakta olan antikor, söylenenlere göre nörotoksik proteinlerle savaşmaktalar ve hastalığın ilk seviyelerinde oluşmasını engelleyebilmekte. Sadece 15 yaşında olmasına rağmen çok önemli olan bu hastalığın tespitinde bu kadar fazla önemli bir buluşa imza atmış olan Krtin Nithiyanandam, yeni yöntemleri ile Google Science Fair Prize‘a katılacak ve yarışmayı kazanmayı deneyecektir.

Krtin-Nithiyananda_3373019b

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir