Sponsor Yazılar

Bayburt Yöresel Ürünleri

Yöresel lezzetler insanların aradığı lezzetler olup damakta güzel tatlar da bırakmaktadır. Tüm şehirlerimiz kendine özgü yöresel lezzetlerini çıkararak piyasaya da sürmektedir. Bunların içerisinde Bayburt da örnek verilebilir. Doğu Anadolu ile Karadeniz bölgeleri arasında köprü görevi gören Bayburt’ta birbirinden güzel tatlar, yöresel lezzetler mevcuttur. El yapımı yöresel ürünlerin piyasada alıcısı ile buluşarak alıcılarını memnun ettiği de herkes tarafından bilinmektedir. Bu bağlamda Bayburt yöresel lezzetler ile birlikte sizler de damak tadınızı daha da genişletebilir ve çeşitli ürünlerden yararlanabilirsiniz. Özellikle de Doğu Anadolu kültürü ile Karadeniz kültürünü bir arada götürmesi sebebiyle daha çok tercih edilen bu lezzetlerin neler olduğuna değinmek gerekirse tereyağından, lor peynirine kadar birçok farklı ürün için örnekler verebiliriz.

Bayburt Aydıntepe başta olmak üzere onlarca köyde özellikle ev hanımlarının ve hayvancılık ile uğraşan kitlelerin ellerinden yapılan tereyağı, peynir, lor ve çeşit çeşit lezzetler raflarda yerini bulmaktadır. Bayburt yöresel lezzetleri oluşturan bu birbirinden güzel ve lezzetli ürünlerin Bayburt’a gelen kişiler tarafından alınması da önerilir.

Bayburt Tereyağı

Bayburt köylerinde elde üretimi gerçekleştirilen tereyağları genel olarak insan sağlığına faydasının yüksek olmasıyla bilinmektedir. Tereyağının belirli aralıklarla düzenli olarak tüketilmesi insanların daha sağlıklı olmasını da sağlamaktadır. Bayburt yöresel lezzetleri arasında da yer alan ve çok fazla kişi tarafından beğenilerek tüketilen Bayburt tereyağı sadece kahvaltılarda değil çeşitli yemeklerde de kullanılmaktadır. İşlenmiş yağların zararları herkes tarafından bilinmektedir. Özellikle de margarinler insan sağlığını olumsuz etkileyen ve insanların ileri yaşlarda çeşitli sorunlarla karşılaşmasına sebep olan bir yağ türüdür.

Başta pilav olmak üzere birçok yemek yapımında tereyağların kullanılması hem sağlık açısından hem de yemek lezzetleri açısından oldukça faydalıdır. Tereyağının köylerde doğal olarak üretildiği Bayburt’ta bu ihtiyaç fazlasıyla karşılanmaktadır. Birçoklarının Bayburt tereyağını bizzat Bayburt Aydıntepe yaylalarına gelerek temin ettiği de bilinmektedir. Bu kapsamda sizler de Bayburt tereyağlarından yararlanabilir ve sağlıklı biçimde tüketebilirsiniz.

Bayburt Peyniri

Kahvaltıların vazgeçilmezi olan peyniri doğal yollardan tüketmek insanlara daha da fazla mutluluk verir. Bu bağlamda Bayburt peyniri de yine tereyağında olduğu gibi köylerde doğal olarak üretilen ve insanlara tüketmesi için sunulan doğal lezzetler arasındadır. Bayburt yöresel ürünleri arasında yer alan Bayburt köy peynirini sizler de temin ederek kahvaltılarınızı daha keyifli ve sağlıklı bir hale getirebilirsiniz.

Ayrıca yine peynirden çeşitli pastaların yapılışı da sağlanır. Bunun yanı sıra omletlerde, böreklerde ve çeşitli hamur işlerinde de peynir kullanılması peynirin kullanıldığı alanların fazla olduğunun bir göstergesidir. Bayburt köylerinde el emeği olarak taze biçimde üretilen Bayburt peyniri ile birlikte sizler de bu tadı yakalayabilirsiniz. Son derece lezzetli olan ve damakta güzel tatlar bırakan Bayburt peynirini sizler de temin ederek gerek kahvaltılarınıza gerekse de diğer peynirin kullanıldığı yemeklere farklı tatlar kazandırabilirsiniz.

Bayburt Taze Kaşar 

Peynir çeşitleri arasında yer alan taze kaşar da yine Bayburt’ta üretilen yöresel lezzetler arasında yer almaktadır. Tıpkı beyaz doğal peynir gibi kahvaltılarda sıklıkla tüketilen taze kaşar peynir de insanların vazgeçemediği tatlar arasındadır. Bayburt yöresel lezzetlerden biri olan taze kaşar ile birlikte sizler de kahvaltılarınıza yenilikler katabilir ve damak tadınızı zenginleştirebilirsiniz. Bayburt’ta doğal olarak üretilen ve satışı gerçekleştirilen Bayburt taze kaşar ile birlikte sofralarınızı donatabilirsiniz. Kahvaltılarda daha çok tüketilen Bayburt taze kaşarı için sizler de siparişlerinizi oluşturabilirsiniz. Bayburt yöresel tatlarını yakından takip ederek bu lezzetleri sürekli olarak tadabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir