İncelemeler

3D Yazıcılar Kanserojen Madde Taşıyor!

3D Yazıcılar Kanserojen Madde Taşıyor!

 3D yazıcılarının insan hayatındaki yerini yavaş yavaş almasıyla birlikte cihazlar üzerine yapılan araştırmalarda yoğunluk kazanmıştır. İstenilen şeklin tasarlanarak cihaza gönderilmesiyle plastik olarak elde edilebilen yazıcıların içeriğinde bulunan plastiklerin bulunduğu ortama kanserojen gaz ve parçacık saldığı ortaya konuldu. Paris ve Amerika’da eş zamanlı olarak yapılan araştırmalardan elde edilen veriler 3D yazıcıların kanserojen madde taşıdığını ortaya koymuştur. Environmental Science & Technology’de geçtiğimiz ay yayınlanan çalışma sonucunda 3d yazıcılarda kullanılan naylon maddesinin ABS ve polikarbonat gibi kanserojen maddeler taşıdığını gösterdi.

3D Yazıcılar Kanserojen Madde Taşıyor!

 Araştırma sonucundan şunu çıkarmamak gerekir: 3D yazıcılarda kullanılan tüm plastik maddeler kanserojen nitelik taşımakta. Özellikle polilaktik içeren plastiklerde herhangi bir kanserojen madde bulunmuyor. Bunların yanı sıra 3d yazıcıların tasarımlarında gaz ve parçacık olarak kanserojen maddenin ortaya çıktığı konusunda somut bir veri de yok. Illinois Institute of Technology, University of Texas ve Ecole des Ingenieurs de la Ville de Paris üniversitelerinde bulunan araştırmacılar tarafından yapılan araştırmada bazı durumlarda kanserojen maddelerin ortaya çıktığı gözlendi. Araştırmacıların bu durumun önüne geçilmesi adına üreticileri kartuşlarının daha az madde yayan kartuşlar üretmeleri için özel uyarılardan bulundu. Bu geliştirmelerin ortaya çıkarılmasına kadar 3D yazıcı kullanıcılarının kullandıkları ortamda düzenli havalandırma yapılması yönünde uyarılarda bulunuyor.

 Sağlık faktörünün her şeyden daha önemli olduğu günümüzde her türlü faktör göz önünde bulundurulmalı ve sağlığa zararlı olabilecek ortamlardan uzaklaşılmalıdır. Özellikle kapalı ortamlarda kullanılacak bir yazıcı türü olması nedeniyle kullanıldığı ortamın her an havalandırılarak

3D Yazıcılar Kanserojen Madde Taşıyor!
3D Yazıcılar Kanserojen Madde Taşıyor!

temizlenmesi gerektiğinin de altı çiziliyor. 3D yazıcı ürünlerinin ucuz fiyatlara satılanları mevcut. Özellikle bu tarz ürünlerden uzak durulması yine önemli uyarılar arasında. Gerçek anlamda kalitesinden emin olduğunuz markaların ürünlerini tercih etmelisiniz. Doğru ürünleri doğru bir şekilde kullandığınız takdirde sağlık manasında başınıza kötü bir durum gelmeyeceği gibi yazıcının olanaklarından da yararlanmış olacaksınız. Kanser hastalığının her anlamda yayılım gösterdiği günümüzde her türlü kritere dikkat edilmeli ve bu konuda hassasiyet gösterilmeli. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte insan sağlığı da pek çok tehlike ile karşı karşıya kalmış ve doğanın dengeleri yavaş yavaş bozulmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir