Genel

Wi-fi’den 100 kat hızlı olan Li- Fi

Teknoloji dünyasına Estonya’dan gelen yeni bir haber oldukça ilginç sonuçlar içeriyor. Velmenni şirketinin yaptığı açıklamaya göre Wi-fi’den 100 kat hızlı olan Li- Fi yapılan testlerde oldukça başarılı sonuçlar ortaya çıkardı. Özellikle ulaştığı 1 Gbps hızla adından çokça söz ettireceğe benzemektedir. Laboratuvarlarda yapılan başarılı testlerin ardından bu teknolojiyi artık ofis ortamlarında da deneyen şirket 1 Gbps hıza ulaştıklarını açıkladı.

Araştırmaların ilk safhası 2011 yılında yapılmıştı. Laboratuvar ortamında 224 Gbps hıza ulaşan çalışmalar sonrasında ışık tabanlı olan Li-fi, genel olarak bakıldığında duvarlardan geçemediği için düşük çapta bir bağlantı hızı ile hareket ediyor. Bu teknoloji de kullanılan nanosaniyeler içerisinde yanıp sönen ışıkları ile veri transferi sağlanıyor. Ancak bu ışınların insan gözü ile görülmesi mümkün değil. Bu nedenle hız alanında çok yüksek aralıklara ulaşabiliyor. Gelen teknoloji haberlerine göre bu teknolojinin akıllı ev aletlerinde kullanılması hedefleniyor. Ve bu alanda yeni bir dönemin başlatılacağına kesin göz ile bakılmaktadır. Odaların aydınlatılmasında kullanılabilecek bu teknoloji aynı zamanda evdeki elektronik eşyalarla da bağlantı sağlayacak ve kontrolün tek elden yapılmasına olanak verecek gibi görünüyor.

Bu teknolojinin henüz herkes tarafından kullanılabilecek bir halde olmadığını anlatan Li-fi teknolojisi mucidi, daha çok alanda kullanılabilir hale gelmesi için çalışmaların devam ettiğiniz vurgulamaktadır. Yapılacak teknoloji incelemelerinde wi-fi ile arasında nasıl bir performans karşılaştırması yapılacağı da ancak li-fi teknolojisinin her alanda kullanılabilir hale gelmesinden sonra olacaktır. Wİ-fi akıllı cihazlarda çok fazla rakip olamasa da büyük ofislerde kablo yükünü azaltabilecek çok daha sağlıklı bir bağlantı türü olacaktır. Kullanım alanlarına girmesi ile hayatımızda çok fazla değişiklik olacak gibi görünmekte ve teknolojinin bu şekilde ilerlemesi ile konfor hayatımızın her alanında karşılaştığımız sıradan bir durum halini alacaktır.

One thought on “Wi-fi’den 100 kat hızlı olan Li- Fi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir