Genel

Klonlama (Kopyalama) Ne Demek?

Klonlama Ne Demek?

Aslına bakılırsa bugün klonlama yöntemi ülkemizde her zaman tartışılan bir yöntem olmuştur bunun en büyük nedenlerinden bir tanesi de insan yaratmak manası taşıdığıdır.  Fakat gerçek manada bakarsanız klonlamanın bu tanımla uzaktan yakından alakası yoktur. Buradaki mantık zaten var olan bir mekanizmadan var olan bir genetik bilgiyi bir birine eklemektir yani yeni bir genetik yapı elde edilmemiştir.

Kopyalama Ne Demek?

Bir kopyalama işlemi yapmak için öncelikle kopyalanması planlanan canlının DNA’ sını kuıllanmak gerekmektedir.  Neyi kopyalacaksak o canlının DNA’sı bir mikroskop ile alınıp başka bir canlıya ait olan yumurtanın hücresi içerisine yerleştirilir birleştirme yapıldıktan sonra geriye bir elektriklenme kalmaktadır. Bu elektro şok uygulaması sağlandıktan sonra bölünme başlayacaktır.

İşte bu gerçeklik doğrultusunda kopyalama gerçekleştirilir fakat henüz kopyalamanın ne anlamına geldiğini bilmeyen bir çok kişi kendi hayalleriyle birlikte insanlara bunun yasak bir durum olduğunu empoze etmeye çalışırlar. Kısaca bir terim kullanırsak insanların bir ikizi olabilir yani ikiz olarak dünyaya gelebilirler işte doğal olan bu yolun adı kopyalamadır.

Şimdi klonlama konusunda herkesin bildiği önemli bir örnek olarak Dolly vardır. Dolly ilk klonlanan koyundur ve de dolly aslında yaşıtlarına göre çok farklı özellikler göstermektedir. Örneğin akranları 3 yaşındayken dolly 6 yaşındaki bir erişkinin özelliklerini taşımaktadır.

Dolly, ilk klonan koyundur.
Dolly, ilk klonan koyundur.

 

Yani sonuç itibariyle klonlama olayı henüz tam anlamıyla başarılmış sayılmamaktadır. Zira dolly’ den sonra fareler ve domuzlarda denenmiş ve başarı sağlanamamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir