Teknoloji

Yapay Işığa Maruz Kalmak Zararlı Mı?

Doğal ışıklardan daha çok baktığımız, yapay ekran ve aydınlatma ışıkları sağlığımıza zarar veriyor mu?

Gerektiği kadar doğal ışığı alamamak vücut saatimizin dengesini bozuyor, bu bozulmalar uykusuzluk ve halsizlik olarak bize geri yansıyor.

Connecticut Üniversitesi’nde Kanser Epidemiyolojist’i Richard Stevens bu gibi sağlık sorunları üzerinde çalışmalar yürütüyor.

yapay-isik-zararli-mi-1

Stevens’a göre, standart bilindik aydınlatmaların kuşkusuz fizyolojimiz üzerindeki negatif etkisi büyük.

Peki, bu negatif etkiden nasıl korunabilir ve en az etkiyle kaçabiliriz? Tipik aydınlatmalar yerine kırık loş aydınlatmalar kullanmak bizim için olumlu bir geri dönüş olacaktır. Bunun yanında akıllı cihazların yaydığı parlak mavi ışıklardan kaçınmakta bizim için yararlı önlemlerden biri olacaktır.

yapay-isik-zararli-mi-2

 

Doğal ışık ihtiyacı ve yapay ışığın zararları üzerinde bu kadar durmamızın sebebi ise bu tür aydınlatma ve teknolojik cihazların yaydığı mavi ve parlak ışığın melatonin isimli uyku tetikleyen hormonu baskılamasıdır. Bu baskı ise rahat bir uyku sağlamak bir yana normal gereklilikte ki uykudan bile bedeni uzak tutuyor. Kesin olarak bilinmemekle beraber bu aydınlatma sorunlarının obezite, meme kanseri, diyabet ve ismini sayamadığımız birçok kanser türünün üzerinde etkisi ve bağlantısı olduğu söylenmekte.

Stevens’ın söylemine göre klasik okurların aksine elektronik ortamda okuyucu olan insanların bedeni uyku hormonunu geç salgılıyor, bu da geç bir uykuyla sonuçlanıyor.

yapay-isik-zararli-mi-3

Başka ne tür yöntemlerle bu sorunlardan uzak durabiliriz. İlk olarak aydınlatmalarımızda loş ışıklar kullanmalıyız. İmkânımız var ise klasik yöntemlerle okumalıyız eğer bunu yapma imkânımız yok ise mobil ve diğer cihazlarda gezinti veya okuma eylemini yaparken ekran parlaklığını en azda tutmak bizim için yararlı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir