Teknoloji

Windows 10’a Yükseltmek İçin Önemli 6 Neden

Microsoft’un yıllardır yaptığı en büyük ve en önemli lansmanı muhtemelen Windows 10 olacak. Şirket ayrıca alt sürümden Windows 10’a yükseltmeyi şimdilik ücretsiz yapacağını da açıkladı. Tarih 29 Temmuz. Madem çok ciddi bir terfi var neden ücretsiz diye düşünebilirsiniz. Firma yeni Windows’un tamamen ücretsiz olacağını söylemiyor. Bilgi işlemciler muhtemelen ilk sürümü beta kullanıcılarına test ettirmek amaçlı böyle bir yola girildiğini belirtiyorlar.

Windows 10 neler vaad ediyor aslında buna odaklanmak gerek.  İşte önceki Windows-lar ile kıyaslandığında en önemli beş farklılık:

Başlat Menüsü

Windows 7 ‘den Windows 8’e geçerken en sinir bozucu değişikliklerden biri başlat menüsünün kullanılma şekliydi. Kullanıcıların senelerdir alışa gelmiş olduğu arayüzde alternatif bir tasarım ile tam ekran ancak tabletler ile kullanılmaya çok daha uyumlu bir değişiklik yapıldı. Dokunmatik sistemler için kullanışlı olan arayüz klasik fare ve klavye kullanan kullanıcılar için ızdırap halini aldı ve birçok kullanıcı üçüncü parti yazılımlarla başlat menüsünü eski haline getirmeye çalıştı. İşte tam bu noktada Windows 10 büyük bir hamle ile ortaya çıkıyor. Başlat menüsü adeta eski ve yeni sistemi kombine ediyor. Eski arayüzdeki başlat menüsü geri geliyor ancak çok daha derli toplu ve kompakt görünümü ile dokunmatik sistemlere uyumlu bir halde.

Windows 10 Başlat Menüsü

Cortana

Microsoft büyük bir heyecanla ses kontrolünü önceki versiyonlardan çok farklı ve üstün bir şekilde temel işletim sistemine entegre ediyor. Örneğin arama motoruna “Bodrumda hava nasıl ?” diye sorduğunuzda hava durumunu aynı şekilde sesli olarak duyabileceksiniz. Ayrıca birçok komutuda bilgisayarınıza sesli olarak yaptırabileceksiniz.  Cortana diğer yandan izin verdiğiniz taktirde kişisel bilgilerinizede erişmiş olacak ve bu sayede online alışveriş çok daha hızlı ve rahat yapılabilecek. Cortana Xbox One, iOS ve Android içinde mümkün olacak. Unutulmamalı ki Siri, hatırlayacaksınız, ülkemizde ilk defa reklamlarda gördüğümüzde çok etkileyici olmuş ve heycan yaratmıştı. Ancak kullanımı çok kısıtlı kalmıştı. Umuyoruz Cortana’nın akıbetide aynı olmaz.

Edge

İşte Microsoft’un yeni internet tarayıcısı. Daha hızlı, daha yeni bir arama motoru. Internet Explorer’ın pazarda ciddi kan kaybetmesi, seneler içinde oluşan özellikle Google Chrome tehditi sonunda yeni bir “web browser” tasarımını mecbur kılmış olsa gerek. Hızlı olmasının yanı sıra Edge; birçok dijital araçla birlikte geliyor. Cortana ile entegre olan Edge sanıyoruz ki Web tarayıcıları arasında başa güreşecek.

Arayüz

Arayüzdeki değişiklik aslında sadece “Başlat Menüsü”nden oluşmuyor. Programlara ve bilgilere çok daha rahat ulaşım, Task View adı ile yenilenen aplikasyon değiştiricisi, “snap” özelliği ile aktif olan programların pencere boyutlarının yeniden değiştirilebilmesi, Windows Store’dan yüklenen aplikasyonların istediğiniz gibi hareket ettirilebilmesi (aynı bir program gibi) çoklu sanal masaüstü gibi farklı ve üstün özellikler eklenmiş durumda.

çoklu masaüstü

Komut İstemi

Seneler içerisinde, Windows’un Komut İstemi Aracı, OS X ve Linux gibi işletim sistemlerinin çok gerisinde kaldı. Belkide Microsoft bu aracı kullanacak kadar bilgili olanların daha fazla özellik istemediğini düşünüyordu. Ama Windows 10 sonunda Komut İstemi’ni, kopyala yapıştır imkânı tanıyan, pencere boyutları değiştirilebilen, saydamlık özelliği sunan çok daha kullanışlı bir hale dönüştürüyor.

Birçok Cihaz ve Tek Market

Yukarıdaki sıraladığımız özelliklere nazaran, Windows 10 ile gelen güzel bir özellik daha var. Windows 10 kullanılan tüm cihazlarda (televizyon,tablet,telefon ve bilgisayar) aynı market üzerinden yüklemeler yapabilecek. Yani Windows 10 için üretilen tüm uygulamalar birçok cihaz ile uyumlu bir şekilde çalışabilecek.

windows 10 market

Sonuçta Windows 10’da gözle görülebilir bazı özellikler bunlar. Eğer işletim sisteminizi Microsoft yazılımı kullanan bir telefon ve yeni Xbox ile bağlarsanız işte o zaman Windows 10’un dünyasına tam anlamıyla girmiş ve sistemi canlandırmış olursunuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir