Sponsor Yazılar

Yeminli Tercüman Nasıl Olunur

Yeminli Tercüman Nasıl Olunur sorusuna geçmeden önce öncelikle yeminli tercüman ne işler yapar bu konu hakkında kısa bir bilgilendirmeyle başlayalım. Yeminli tercüman sözlü veya yazılı herhangi bir kaynağı noter tasdiki olmaksızın bir dilden başka bir dile çeviren kişilere denir. Tabii bu işi yapan kişinin gramer bilgisi, lehçe bilgisi, cümlenin yapısı gibi konuların tümüne ileri seviyede hâkim olması gerekir.

Peki Yeminli Tercüman Nasıl Olunur?

Her meslekte olduğu gibi bu alanda da belirli özelliklere sahip olmak gerekmektedir. Onun haricinde ise bu alanda eğitimler alınması gerekmektedir. Daha sonraki işlemler ise mezuniyet diplomasına sahip kişilerin notere giderek başvurmasıdır. Burada yeminli tercüman adayları noter huzurunda ayağa kalkarak yemin metnini okurlar. Noter onayıyla yemin eden adaylar noter bünyesinde başvuruda bulunduğu dilin ne kadar bilindiği, şahitler gibi kriterleri geçmesi sonucunda tutanak tutulur. Olumlu sonuçlar alan adayların yeminli tercümanlığa adım atmasıyla bu süreç son bulur.

Noter Yeminli Tercüman Olma Şartları Nelerdir?

Noter huzurunda yeminli tercüman olmak isteyen adayların bazı şartları ve nitelikleri sağlaması gerekmektedir. Bu şartlar şunlardır;

– Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması.

– Sabıka kaydınızın olmaması gerekiyor.

– Üniversitenin Mütercim tercümanlık ya da yabancı dil bölümlerinden diplomaya sahip olmak.

– Yabancı dil belgesine sahip olmak.

– Gerekli koşullarla beraber noter huzurunda yemin edilmesi ve tutanak tutulması.

– Noter huzurunda başvurulan dilin mülakat sınavından geçmek.

– Yeminli tercümanlığa başvuracağınız noter, yaşadığınız şehirde olmalıdır.

-Yeminli tercüman unvanını alacak adayın noter bürosuyla aynı il sınırları içerisinde oturduğunuzu gösteren ikametgâh belgesine sahip olması gerekir.

Yeminli tercüman olmak isteyen adaylar herhangi bir yeminli tercüme bürosunda çalışıyor durumda olması, o adayın güvenilir olduğunu ve ulaşılabilir olduğu maddesine uydugunu göstermektedir.

Bütün bu koşulları sağlayan adaylar yeminli tercüman olmak için hak kazanır. Yeminli tercüman olan kişiler mesleklerini bireysel olarak veya tercüman bürolarında aktif olarak gerçekleştirebilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir