Sponsor Yazılar

Spor Haberleri

Uygulamada incelendiği gibi bütün spor dalları, sporun tüm yönleri ve de boyutlarını, spor haberleri medyasın da konu ve içerik olarak işlenmemelidir. Bu da herhangi bir spor dalının spor medyasında işlenebilmesi adına bazı özellikleri taşıması gerektiği anlaşılmıştır. Bu düşünce sonucunda herhangi spor dalının spor haberleri medyasında yer alabilmesi adına sahip olması gereken nitelikleri şu şekilde sıralanabilir.

Kamuoyunun, spor medyası okur ve izleyicilerinin spor medyasın da yayımlanmasını bekledikleri o spor dalını bilmesi, tanıması ve o spor dalı ile etkin ya da edilgen olarak ilgilenecek seviyede bilgi sahibi olması gerekir. Buz hokeyi ile ilgili herhangi bir haberi anlamasına yardımcı olacak seviyede bir bilgisi olmayan okurun buz hokeyini konu alan bir haberi dinlemekte ve ya okumakta çok fazla isteksiz olacaktır.

Herhangi bir spor branşının medyada yer alması adına kaçınılmaz olan bir diğer konuysa ticaret sektöründe taleplerin uygun, güvenilir bir yönetim özelliklerine sahip olmalıdır.

Spor haberleri medyasın da yer alması istenilen spor dalının sponsorlar, reklamcılar ve de televizyonlar vasıtasıyla cazip olması taşınması gerekmektedir.

Video dünyasın da, gençlik modalarına, şöhretlerine dedikodularına, kullanılan araç – gereç ve giysilerin kitlesel tüketime uygun olması da herhangi bir spor dalının spor medyasın da yer almasını kolay bir hale getirmektedir. Gerçekten de günümüz de takım halinde uygulanan, grafik olarak video oyunlarına uyarlanabilir. Olanak tanıyan seyir sporları kitle iletişim araçları tarafından çok daha desteklenmekte ve haber olarak işlenebilir özelliğe gelmektedir.

En yaygın olan kitle iletişim aracı televizyon aracılığı ile bir spor dalı yaygınlaşabilmektedir. 1990’lı yılların sonlarında TV istasyonların da yayımlanmaya başlanan voleybol, tenis, basketbol ve hız yarışları spor medyasının bu alanlarda yapmış olduğu haber sayısını da artırmıştır.

Herhangi bir spor branşının uluslararası nitelikte bir başarı kazanması haber olma olasılığını artırmaktadır. Efes Pilsen Basketbol takımının Final Four’a kalması ve de ardından Kohaç kupasını kazanmasını buna örnek olarak gösterebiliriz. Bu tür haber ya da yorumlar da spor haberleri medyası, o spor dalı ile alakalı ya da sporcunun daha önce görmediği ve fark edemediği sorunlarını görmekte, bu sorunları kamuoyuna duyurarak ilgililere görevlerini yapmasını söylemektedir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir