Sponsor Yazılar

Beşiri, Batman

Batman’ın pek de bilinmeyen ilçelerinden bir tanesi Haberler olan Beşiri, Hasankeyf ve Gercüş ile birlikte birbirine bağlanan toprakları oluşturur ve her iki ilçeden de belli başlı kültürleri edinmiştir. Kürt, Türk ve Arap olarak karma bir insan meclisi olan ilçede, pek çok medeniyetin izi olduğu malumunuzdur. Özellikle bu milletlerin hoşgörü içerisinde yaşayabilmesi, Batman’ın insan kültüründen ve hoşgörüsünden kaynaklıdır diyebiliriz. Nesilden nesile birlikte olan halk, artık birbiri ile kaynaşmış ve oldukça mutlulardır. Bunun yanında Beşiri, pek çok insan için tercih edilmez bir yerleşim bölgesi olarak bilinir. Zira, sert iklimi yüzünden tarım pek az yapılabilmekte ve dönemsel olarak yollar kapanabilmektedir. Özellikle köylerinde, Beşiri’de zor zamanlar geçiren halk, bazen ekmeksiz, susuz dahi kalmaktadır. Çetin kış şartları hasebiyle, bol yağışlı ve sert fırtınalar kopabilmektedir.

Genel Kültür
Tarım, hayvancılık ve küçük esnaflığın ana geçim kaynağı olduğu Beşiri’de, genellikle mevsimlik işçiler çalışırlar. Dönem dönem yurtdışında, dönem dönem merkeze giderek çalışan mevsimlik işçiler, evlerine döndüklerinde yatmakla meşguldürler ve rahat bir hayat sürdürebilirler. Bunun yanında, esnaf olan yahut tarım yapan aileler de mevcuttur. Ancak tarım için toprak ve hava çoğu zaman elverişsiz olabilmektedir.

Gezilecek Yerler
Beşiri’ye yolunuz düşerse, oradaki eski evleri ve mağaraları görmek Toplist dışında yapabileceğiniz pek fazla bir şey yok. Özellikle mağaraların görünümü sizi oldukça etkileyebilir ve eski yapı evleri sevebilirsiniz ancak bunun dışında medeniyetin ışığı olabilecek bir şey maalesef Beşiri’de bulunmamaktadır. Bu sebepten Batman’ı gezerken Beşiri’ye kısa süreliğine uğramanız yeterlidir.

Neler Yenir
Batman’ın geleneksel kahvaltısını ve yemeklerini bulabileceğiniz Beşiri’de, kaburga dolmasından tutun yayla çorbasına kadar pek çok yemek türü tadılabilir ve bunlara bayılabilirsiniz. Özellikle kuru dolma yemeden, Beşiri’den ayrılmamanızı tavsiye ediyoruz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir