Sponsor Yazılar

Bakım Tesislerinde Aydınlatma

Bakım Tesislerinde Aydınlatma

Ülkemizde giderek aydınlatmanın bir dal olduğu ve önemi fark ediliyor. Enerji verimliliğinin oldukça önemli olduğu günümüzde aydınlatma enerji verimliliğinin sağlanmasında kritik bir öneme sahiptir. Bugün aydınlatma genel verimliliğimizin en önemli unsurlarından biridir. Endüstriyel tesisler genel aydınlatma uygulamalarının sıklıkla yapıldığı alanlardır. Bugün bir fabrikanın doğru aydınlatma sistemleri kurularak aydınlatılması çok önemlidir. Hem sürdürebilir üretim hem de tasarruf için doğru sistem mühendisliği gerekir. Bunlar şu şekilde sıralanır;

  • Aydınlatma düzeyi
  • Parıltı seviyesi
  • Kullanılan lamba türü
  • Kamaşma

Aydınlatma amaç ise aşağıdaki gibi sıralanır.

  • Lamba tasarımı
  • Aydınlatma armatürü seçimi
  • Aydınlatma düzeni

Bu yukarıda belirttiğimiz unsurlar alt alta koyularak hesaplanmalıdır. Neticesinde ise doğru aydınlatma uygulaması ortaya çıkacaktır.

bakim1

Endüstriyel Aydınlatmada Dikkat Edilecekler

Endüstriyel alanlarsa birçok farklı durumu bünyesinde barındıran karmaşık yapılardır. Bir otomobil fabrikasını ele alırsak, boya, üretim, Kalıphane ve genel bakım sayılabilir. Bunlar arasından her bölüm farklı bir aydınlatma ihtiyacına sahip olacaktır. Endüstriyel aydınlatma ipuçlarışu şekilde sıralanabilir.

  1. Her alan kendi içerinde değerlendirmelidir.
  2. Kamaşma sorunu ve parıltının önüne geçilmelidir.
  3. LED aydınlatma kullanılmalıdır
  4. EN 12464-1 standartları ile uyumlu
  5. Güç tüketimini minimize edici

Bir diğer önemli nokta ise aydınlatma otomasyon sistemleridir. Aydınlatma verimliliği kadar görsel ve doğru çalışabilme için aydınlatma otomasyonu son dönemin popüler konularından biri haline gelmiştir. Bugün 300 ve üzeri yataklı devlet hastanelerinde DALI aydınlatma zorunludur. Böylece aydınlatma seviyesinin optimize edilmesinin yanı sıra maksimum enerji verimliliği sağlanır.

bakim2

 

Sonuç olarak ülkemizde aydınlatmanın toplam enerji tüketiminde etkisi %20 ile %40 ile değişmektedir. Bu oranın değiştirilmesi doğru aydınlatma tasarrufu uygulamaları ve otomasyon sistemleri ile mümkündür. Özellikle fabrika gibi endüstriyel aydınlatma tesislerinde aydınlatma kriterleri yönetmeliklerle belli kıstastalar oturtulmalıdır. Belli büyüklükteki fabrikalara kesinlikle otomasyon sistemi getirtilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir