Sosyal Medya

Sanal Ortamda Birini Engellemek

Engellemek nedir? Bu aslında karşı taraf için çok üzücü, onur kırıcı, hayalleri suya düşüren ve kişinin bütün dengelerini bozabilecek nitelikte bir durum oluşturabilir. O kişi sizi, bırakın bir daha rahatsız etmeyi, adeta yanınızdan geçemeyecek duruma gelir ve sizin için yok olur çünkü karşı tarafın bir daha size ulaşma ihtimali kalmaz, ne resmi görünür, ne yazdığı yazılar… Eğer bu durum gerçek hayatta başımıza gelseydi nasıl korkunç boyutlara ulaşabilirdi acaba? (Black Mirror adlı dizinin yılbaşı özel bölümünde tam da bu anlatılır.)

 

Günlük olarak en çok kullandığımız programlardan biri olan WhatsApp, geçtiğimiz günlerde şok bir karar alarak engellenen kişilerin hesabının kapatabileceğini duyurdu. Önceden engellenen kişilerin yaptıkları paylaşımlara bakılarak geçiçi tedbirler uygunabiliyorken şimdi, gönderilen içerikle doğru orantılı olarak, ahlaksız paylaşımlar, tehdit veya hakaret içerdiği taktirde o hesabın komple kapatılabilmesi mümkün. Bu da o kişinin bir daha aynı numara ile WhatsApp kullanamayacağı anlamına geliyor. Ağır bir karar gibi dursa da bazıları gerçekten bunu hak edecek davranışlar sergileyebiliyor doğrusu.

 

Sadece WhatsApp değil, diğer kullandığımız sosyal medya uygulamalarından tutun da, bir oyunda veya bir forum sitesinde engellemek nedir sorusunun cevabını net bir şekilde görebiliyoruz. Oralarda bu durum, kendini “banlanmak” olarak ifade etse de şimdilik istenmeyen kişileri “uzaklaştırma” formülü olarak sanal ortamda bunlar kullanılmaya devam edecek gibi gözüküyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir