Mobil Teknoloji

Google’dan Mobil Bağlantı Teknolojisi: Project Fi

Google’ın yepyeni servislerine ve projelerine oldukça alışkınız. Şimdi ise bu projeler arasına bir yenisi daha ekleniyor.

Google, Project Fi adını verdiği mobil bağlantı teknolojisini tanıttı.

Şu anda deneme aşamalarında olan Project Fi’nin kullanımı şu an için sadece davetiyeyle oluyor. Dilerseniz hemen detaylarına geçelim.

Project Fi Nedir?

Project Fi, sayesinde internete bağlanabilen her cihazımız ile (telefon,tablet ve bilgisayar) kesintisiz internete ulaşabileceğiz. Bunun için öncelikle Google‘dan bir internet paketi almamız gerecek.

Project Fi Detayları

Project Fi’yi kullanmaya başladığımızda aslında bir 4G LTE teknolojisini sunan operatöre geçmiş gibi olacağız. Ancak operatörlere göre bir farkı bulunuyor: Wi-Fi bağlantısı da sunması.

Biz dışarlarda bir yerde mobil cihazımız ile dolaşırken en hızlı internete de bağlı kalacağız. Nasıl mı olacak?

Project Fi, kullanıcılarını en hızlı internete bağlayabilmek için geçiş işlemi yapacak. Örnek verecek olursak; ABD’deki kullanıcılar bu projede iş birliği yapılan T-Mobile ve Sprint’in o anda hangisi daha iyi bağlantı ve kapsama imkanı sunuyorsa ondan yararlanacak. Ayrıca ücretsiz vede kullanıma hazır hâlde olan bir Wi-Fi bağlantısı varsa, Project Fi diğerlerine nazaran bu bağlantıdan faydalanacak.

Herkese açık Wi-Fi noktaları denilince ise kullanıcıların aklına hemen ‘gizlilik‘ problemi yer ediniyor ancak Google buna karşın, sadece doğrulanmış bağlantılar ile çalışacaklarını ve veri koruması amacıyla da şifreleme yapılacağını belirtiyor.

Ayrıca Project Fi kullanıcıları tek bir telefon numarası üzerinden almış olduğu bağlantıyı tüm cihazlarda kullanabilecek. Diğer arama ve sms özelliklerini de bu cihazlardan kullanabilecek olmamız Project Fi adına bir artı olarak yansıyor.

Project Fi Nedir?

Fiyatlandırma

Fiyatlandırma konusunda biraz yüksek meblağlar tanınmış diyebiliriz. 1GB’tan 10 GB’a kadar çıkan paketlerin fiyatlandırması ise Her 1 GB veri paketi için 10 dolar. Ayrıca 20 dolar da Fi kullanım ücreti var. Örnek verelim; 2 GB veri paketi almak istiyorsanız 20$ + 20$ Fi ücreti ödemeniz gerekecek bu da toplamda 40$ oluyor.

Ayrıca fiyatlandırma konusunda değinilmesi gereken bir konu var. Kullanılmayan bağlantınız diğer ay faturadan düşürülecek. 2 GB alınan paketin 1 GB verisi kalırsa diğer ay faturanızdan 1 GB veri ücreti olan 10$ düşürülecek.

google-project-fi-2

Türkiye’ye Gelecek Mi?

Her şey iyi giderken bunu demek pek de olmaz ancak yapacak bir şey yok. Bu yeni teknoloji şu anda Sadece Amerika’da kullanılacak. Ancak ilerleyen zamanlarda servisin şirkete katacağı maddi değerler sonrası belki diğer ülkeler içinde bu işe bir el atarlar.

Yine değinmek gereken bir nokta daha var. Bu özelliği kullanabilmek için Google’ın Nexus 6 cihazına sahip olunması gerek. Buna sebep olarak ise; Project Fi teknolojisinin kullanımı için gerekli donanım sadece Nexus 6’da yer alıyor. Bu da sadece Nexus 6’da kullanabileceğimiz anlamına geliyor. Ancak ilerleyen zamanlarda teknoloji ne kadar yaygınlaşır ve diğer cihazlara yayılır bilemeyiz.

Nasıl Katılabilirim?

Fi’nin detaylarına fi.google.com üzerinden erişebiliriz. Eğer Project Fi’yi kullanmak istiyorsanız bu adresten davetiye isteyebilirsiniz.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir