İnternet

BTK, İstediği Anda İnterneti ve Telefonu Kesebilecek!

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Yetkilendirme Yönetmeliği’nde gerçekleştirdiği değişiklikler ile ulusal güvenliklerden dolayı internet ve telefon erişimini sınırsız olarak kesme hakkına sahip olabilecek. BTK tarafından alınan ani kararlara birlikte geride bıraktığımız hafta sonu Yetkilendirme Yönetmeliği’nde çok ciddi değişiklilere ulaşmış oldu.

Kurum gerçekleştirmiş olduğu değişikliklerle birlikte Türkiye’nin güvenliğinin sağlanması amacıyla birliye internet ve telefon iletişimlerini tek bir tuş ile kesebilecek. Resmi Gazete’de 11 Haziran tarihinde yayına çıkan yeni yönetmelikle birlikte BTK savaş süreçlerinde, Kamu ve Ulusal Güvenliği sağlamak adına gerekli görürse sınırsız sayıda kişinin internet ve GSM erişimini rahatlıkla kapatabilecek.

Çoğu kişinin hatırlayacağı üzere BTK, Daha öncesinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan habersiz olarak bir takım engellemeler yapamıyordu. Yeni yönetmelik sonucunda bu işlemler sorgusuz sualsiz direk olarak gerçekleştirilecek. Kurumun Elektronik Haberleşme Sektörüne İlişkin Yetkilendirme Yönetmeliği’nde gerçekleştirdiği değişiklikler aşağıda gibi.

Madde 19: Trafik bilgilerinin muhafaza edilmesi: Erişim sağlayıcı olan veya telefon hizmeti sunan işletmeci, taraflara ilişkin IP adresi, port aralığı, verilen hizmetin başlama ve bitiş zamanı, yararlanılan hizmetin türü, aktarılan veri miktarı, kullanıcı sayısı ve abone kimlik bilgileri ile altyapısı üzerinden gerçekleşen görüşmelere ait trafik bilgilerini 2 yıl süreyle; kullanıcı bilgilerini ise ilgili mevzuatta belirtilen zamanaşımı süresi boyunca muhafaza etmekle yükümlüdür.

Madde 21: Kurum; savaş, genel seferberlik ve benzeri durumlarda, kamu güvenliği ve ulusal savunma için gerekli görüldüğü takdirde, sınırlı veya sınırsız bir süreyle işletmecinin işletme faaliyetlerinin tamamını veya bir kısmını askıya alabilir ve doğrudan doğruya şebekeyi işletebilir.

SMS tarafından büyük düzenlemeler gerçekleştirilmiş oldu. Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone dışında 259 işletmeninin daha SMS gönderme işi yapabildiğinin farkına varan BTK, Gerçekleştirdikleri düzenleme ile birlikte istenmeyen SMS’lerin kaynağının da çok kolay biri şekilde tespit edileceğini açıkladı. Piyasada ki başka firmaların sloganlarını kullanarak SMS gönderimi yapan kişilerinde hakkında yasal işlemlerde bulunacağını açıklandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir