Genel

Uzun Süre Bilgisayar Kullananlar İçin Sağlık Önerileri

Bu yazımızda ise biraz teknoloji haberlerinden uzak kalıp, sağlıklı bilgisayar kullanımı hakkında bilgiler vermeye çalışacağız.

Bilgisayar hayatımızın vazgeçilmezleri arasına girdi ancak beraberinde de çeşitli sağlık sorunlarını gündeme getirdi. Bilgisayarı nasıl kullanmalıyım diyenler için sağlıklı bilgisayar kullanma önerileri can simidi gibi koruyucu olacaktır. Sağlık alanında vücudun çeşitli bölgelerine etki eden bilgisayar kullanımının etki ettiği alanlar şunlar:

  • Gözler
  • İskelet sistemi
  • Sinir sistemi

Uzun süre bilgisayar kullananlar için sağlık önerileri

Bilgisayar kullanımı uzun süre olduğunda ilk etki ettiği bölge şüphesiz ki gözler oluyor. Uzun süre bilgisayar ışığına maruz kalan kişilerin bilgisayar kullanırken gözleri için yapması gerekenler şunlar:

  • Göz ağrılarını önlemek için yarım saatte bir 5 dakikalık molaların verilmesi gerekiyor.
  • Gözlerin normalden daha fazla kırpılması da ağrıları azaltıyor.
  • Bilgisayarınızın ekran parlaklığını ortama göre ayarladığınızda gözleriniz bu durumdan daha az etkilenecektir.
  • Bilgisayarı akşam kullananlar için beyaz ışık gözleri yoracaktır ancak sarı ışık daha rahat etmeyi sağlayacaktır.

Bilgisayar kullanırken vücut ağrılarından şikâyet ediyor ve sırtınızda, boynunuzda ve belinizde oluşan ağrılar arttıysa bilgisayar kullanırken nasıl oturmalıyım sorusunu sormanın vakti gelmiş demektir. Yıllardır öğrendiğimiz kambur oturuşun yanlışlığı ve dik oturuşun doğru olması son zamanlarda yıkılan düşüncelerden biri haline geldi. Sağlıklı bilgisayar pozisyonu nasıl olur diye düşünenler için kambur oturuş kadar dik oturuşta zararlı bulundu. İnsanlar rahat ettikleri gibi oturduklarında diğer oturuşların aksine ağrıları hafifliyor.

Doğru Bilgisayar Kullanımı

  • Bel ağrısı çekenlerin sandalyelerinin boşlukta kalan kısmına destekleyici koyarak oturmaları gerekiyor.
  • Boyun ağrısı olanlar monitörlerini daha yukarıya kaldırdıklarında boyun ağrıları da ortadan kalkıyor.
  • El bileğinde meydana gelen ağrılar için fare ve klavyenin doğru konumlanmış olması gerekiyor. Bilekler yukarıda kaldığında karpal tünel sendromu oluşabiliyor. Bu nedenle bileklerin havada kalmayıp destekleyiciler üzerine konması lazım.
  • Vücuttaki ağrıları önlemek için yarım saatte bir kalkıp yürümek, dışarıya bakmak da faydalı olacaktır.

Bilgisayar kullanımı hareketsizlik nedeniyle kolay kilo alınabilen bir ortam oluşturabiliyor. Bunun için sabah 15 dakika akşam da 15 dakika egzersiz yapmak yeterli oluyor. Bilgisayar başında yemek yememek de kilo problemini ortadan kaldıracaktır. Bilgisayardan kısa süreli aralıklarla uzak kalmak stresinizi de azaltacaktır. İşlerinizi hemen bitirmeye çalışmak da sizin için bilgisayardan uzak durmayı sağlayacağı için stresinizi azaltacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir