Genel

Telefonda Fotoğraf Çekim Teknikleri ve Bilinmeyenler

Pozlama Süresi – Shutter Hızı

Fotoğraf makinalarında görüntüyü elde etmemizi sağlayan şey ışıktır. Mantıklı bir şekilde düşünecek olursak bir cismin üzerine ne kadar ışık yansırsa o kadar net görürüz değil mi? İşte fotoğraf makineleri de bu mantıkla çalışır. Telefonda veya bir fotoğraf makinesinde, deklanşöre (fotoğraf çekme tuşu) basıldığı anda fotoğraf makinesi içerisine saniye ve saliseler içerisinde cisimden yansıyan ışıkları sensörüne yansıtır, yazılım gelen bu ışıkları fotoğrafa dönüştürür. Biz bu yansıma süresini ne kadar uzatırsak fotoğraftaki aydınlık oranı da o kadar artacaktır. Bu işlem girdiğimiz shutter değeri kadar zaman alabilir, buradaki değerin ölçüsü ise salise ve saniyedir. Shutter hızının mantığı kısaca; Ne kadar uzun süre o kadar aydınlık görüntü.

Bu özelliği şehir manzaralarında, doğal ortamlarda yani ışığın yansıdığı her yerde kullanabilirsiniz. Fotoğrafın uzun sürede çekilmesi nedeniyle ışık kaynağı hareket ettiğinde bu hareket fotoğraf karesine yansıyor, bu durum zaman zaman can sıkıcı olabiliyor ama bazen de gerçekten inanılmaz efektler ortaya çıkarabiliyor. Shutter hızını yada diğer adıyla pozlama süresini az değerden yüksek değere doğru ayarlanmalıdır, bunun sebebi ortamın ışık kaynağının verdiği ışık parlaklığının değişmesi. Az bir değer girilerek başlanmalı fotoğrafın aydınlık derecesine göre süre teker teker yada atlayarak arttırılmalıdır. Fazla arttırılır ise fotoğraftaki ışık patlama yapacak ve objemize yada manzaramıza nur inmeye başlayacaktır yani ışık fazlaca artacaktır buda görüntümüzün kalitesini kötü yönde etkileyecektir. Bunu alıştırma ve denemelerle kendiniz deneyimleyip en iyi şekilde yararlanacaksınızdır. Shutter süresinde dikkat etmeniz gereken iki unsur vardır. Biri ISO değerine göre hareket etmek diğeri ise titremeyi kesinlikle engellemek, bu iki husus dikkate alındığında çok güzel, göze hitap eden fotoğraflar alınacaktır.

Aşağıdaki çekmiş olduğum fotoğraflara bakacak olursanız shutter süresi ile oynandığında objemiz üzerindeki aydınlığın değiştiğini fark edeceksiniz. Fotoğrafların açıklamalarında kaç saniyede çekildiklerini parantez içinde belirteceğim ama aklınıza o parantezlerin içinde bulunan ISO değeri takılabilir onu bir sonraki başlıkta açıklayacağım.

fotograf-cekerken-dikkat-edilmesi-gerekenler-4

 

İlk fotoğrafımızda farkı anlamanız için otomatik mod ile başladım. Burada göreceğiniz gibi otomatik mod düşük ışıkta neredeyse berbat.

fotograf-cekerken-dikkat-edilmesi-gerekenler-5

Bu fotoğraf 1/2 saniyede çekilmiş yani saniyenin yarısı kadar bir sürede fotoğraf gördüğünüz gibi hala siyah.  (Shutter: 1/2sn ISO:100)

fotograf-cekerken-dikkat-edilmesi-gerekenler-6

Bu fotoğraf ise tam 1 saniyede çekilmiş ama siyahlık hala yerini koruyor. (Shutter: 1sn ISO: 100)

fotograf-cekerken-dikkat-edilmesi-gerekenler-7

İsterseniz birer birer uğraşmayalım yoksa fotoğraflarda daha bir şey göremeyeceğiz 😀 . Bu fotoğraf 5 saniyelik bir sürede çekildi. Artık fotoğrafın içerisinde ki objemizin aydınlanmaya başladığı fark edebilirsiniz. (Shutter: 5sn ISO:100)

fotograf-cekerken-dikkat-edilmesi-gerekenler-8

Bu fotoğrafın bir önceki fotoğrafa göre daha aydınlık olduğunu fark etmişsinizdir bunun sebebi shutter süresinin ikiye katlanıp 10 saniye olmasından dolayı. (Shutter: 10sn ISO:100)

fotograf-cekerken-dikkat-edilmesi-gerekenler-9

Bu kare de ise objemizin tamamen aydınlandığını ve tatmin edici bir hal aldığını görebilirsiniz. Buradaki shutter süresi de yine ikiye katlanıp 20 saniye olmuş durumda. (Shutter:20sn ISO:100)

Manuel modlarda 1-3-8-15 gibi veya daha fazla seçenekte ara değerler mevcut ama ben farkı anlamanız için aralıklı değerleri seçtim. Gerçekten inanılmaz değiller mi? Bu objeyi aydınlatan ışığın minimum seviyede olduğunu ve bir mum ışığıyla eşdeğer hatta daha az olabileceğini düşündüğümüzde daha da etkileyici oluyorlar. Ama shutter hızından etkileyici fotoğraflar alabilmek için ISO değeri olabildiğince düşük bir değerde olmalıdır.

Örneklerden önce belirttiğim gibi shutter süresinin en iyi yanlarından biri yaratıcı ve sanatsal efektler ortaya çıkarması, bu tekniklerden biri de ışıkla boyama tekniği. Altta 5 ve 3 saniyelik shutter sürelerinden oluşan iki fotoğraf görüyorsunuz, şimdilik aklınızda bir şey oluşmadığı ihtimali için mantığını anlatayım. Telefonumun kamerası karanlık bir odadaki duvara bakıyor, duvara lazer ışığını tutuyorum bu arada 5 saniye sürecek olan çekimim için deklanşöre basıyorum ve 5 saniyelik süre dolmadan lazerimi duvar üzerinde oynatıyorum, bu da fotoğrafıma etkileyici bir neon ışık gibi yansıyor.

fotograf-cekerken-dikkat-edilmesi-gerekenler-10
(Shutter: 5sn ISO:100)
fotograf-cekerken-dikkat-edilmesi-gerekenler-11
(Shutter: 3sn ISO:100)

17 thoughts on “Telefonda Fotoğraf Çekim Teknikleri ve Bilinmeyenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir