Genel

Telefonda Fotoğraf Çekim Teknikleri ve Bilinmeyenler

ISO Değeri

Telefonumuz yada makinemiz otomatik modda bu değer ile de oynar. Bu değer fotoğrafa fazladan ışık eklemeye yarar. İlk okuduğunuzda niye shutter yada pozlamayla uğraşalım kardeşim diyebilirsiniz ama yanılıyorsunuz. ISO kameranın ışığa olan hassasiyetidir. ISO değeri arttıkça fotoğraftaki aydınlıkta artar, ama bu aydınlığın getirdiği gibi götürdükleri de var. ISO değeri arttıkça fotoğrafta küçük noktacıklar yani kumlanmalar oluşuyor buda gerçekten göz rahatsız edici ve netliği bozuyor. Bunun yanı sıra baskı içinde büyük sorun. Bu nedenle Uzun pozlama yada diğer adıyla shutter süresini ayarlarken ISO değerini kumlanmalara karşı en düşük seviyede tutunuz. Peki ne bunun uzun pozlamadan en önemli diğer farkı? Adı üstünde uzun pozlama, uzun pozlamada girdiğiniz shutter değerine göre beklerken (Bu genelde uzun olur) ISO’da 1 saniye kadar bekliyorsunuz. Eğer zamanınınız kısıtlı yada bir çok anı yakalamak istiyorsanız ISO değerini yükseltip Shutter değerini düşürebilirsiniz. Aşağıdaki örnekleri inceleyelim.

fotograf-cekerken-dikkat-edilmesi-gerekenler-12

Bu fotoğrafta ISO değeri yükseltilip 400 yapılmış, shutter değeri ise 1 saniyeye düşürülmüş durumda. (Shutter:1sn ISO:400)

fotograf-cekerken-dikkat-edilmesi-gerekenler-13

Objenin git giderek aydınlandığını fark edebiliriz. (Shutter:1sn ISO: 1200)

fotograf-cekerken-dikkat-edilmesi-gerekenler-14

Fotoğraf iyice aydınlanmış şekilde ama büyük bir sorun fotoğrafı yakınlaştırınca bize göz kırpıyor. Evet o göz kırpmanın işareti kumlanma. Obje aydınlanmış durumda ama uzun pozlama ile karşılaştırdığımızda arada gerçekten büyük bir kalite ve netlik farkı var. Benim tavsiyem birkaç saniyenizi ayırıp uzun pozlama yapmanız.

17 thoughts on “Telefonda Fotoğraf Çekim Teknikleri ve Bilinmeyenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir