Genel

Telefonda Fotoğraf Çekim Teknikleri ve Bilinmeyenler

Fotoğraf Düzenleme – Efekt Verme

Çoğu akıllı telefon kullanıcısı fotoğraf çekmekten zevk alır. Ortaya güzel şeyler çıktığında ise gayet hoşnut oluruz. Lakin bazen iyi fotoğraf çekmek tatmin edemeyebiliyor. Bu nedenle zaman zaman bu çektiğimiz güzel fotoğraflara efekt verip yaratıcı şeyler katmamız gerekiyor. Eğer efekt vereceğimiz fotoğrafın netlemesini ve aydınlığını iyi ayarladıysak efekt vermek yada düzenlemekten korkmamalıyız. Efektlerden düzgün çıktılar alabilmek için altın kural fotoğraflarınızı efektsiz ham haliyle çekiniz, eğer efekt uygularsanız geri dönüşü olmayan bir yola girmiş olursunuz ve bunu düzeltmek neredeyse giriş seviyesi kullanıcılar için imkansızdır.

Ham fotoğrafımızı güzel bir şekilde çektiysek kullanacağımız uygulamalara geçebiliriz. Ben cihazımda üç adet fotoğraf uygulaması bulunduruyorum, Biri Google’n fotoğraf düzenleme uygulaması Snapseed, bir diğeri ise bilgisayarlarımızda yakından tanıdığımız PicsArt ve sonuncusu Camera360. Bu uygulamaların üçünü de sıklıkla fotoğraflarımı işlerken kullanıyorum. Ortaya yaratıcı fotoğraflar çıkarabilmek istiyorsanız kendinizi tek bir efekt uygulamasıyla sınırlamayın. Bu bahsettiğim üç uygulama ile birlikte çalışın. Örnek; Efekti camera 360’da doku değiştirmeyi PicsArt’da ve HDR efekti de Snapseed de yapın. Bu şekilde hem daha çok efekt seçeneği elde etmiş olacaksınız hem de farklı uygulamaların farklı özelliklerinden yararlanmış olacaksınız. Camera360 uygulamasını yüklerseniz efekt marketinde bulunan tüm efekt paketlerini indirmeyi unutmayın, kısa sürede ücretsiz edinmiş olursunuz. Aşağıda uygulamaların linklerine ulaşabilirsiniz.

Aşağıda ham bir fotoğrafın efektleyerek ne hale geldiğini görebilirsiniz bu çalışmalarda Camera360 ve PicsArt uygulamalarını beraber kullandım.

fotograf-cekerken-dikkat-edilmesi-gerekenler-22 fotograf-cekerken-dikkat-edilmesi-gerekenler-23

fotograf-cekerken-dikkat-edilmesi-gerekenler-24 fotograf-cekerken-dikkat-edilmesi-gerekenler-25

fotograf-cekerken-dikkat-edilmesi-gerekenler-26 fotograf-cekerken-dikkat-edilmesi-gerekenler-27

fotograf-cekerken-dikkat-edilmesi-gerekenler-28 fotograf-cekerken-dikkat-edilmesi-gerekenler-29

fotograf-cekerken-dikkat-edilmesi-gerekenler-30 fotograf-cekerken-dikkat-edilmesi-gerekenler-31

Gördüğünüz gibi sizde üç adet uygulama ve manuel çekimlerle bu gibi inanılmaz efektlere erişebilirsiniz. Sadece biraz zamana ve sabıra ihtiyacınız var.

Eğer Merak edecek olursanız telefonumdan ve fotoğrafı çektiğim ortamdan bahsedeyim. Cihazım Meizu Markasının MX4 İsimli modeli. 20.7 Megapiksellik SONY üretimi bir sensöre sahip. Hemen “Senin megapiksele baksana tabi iyi çekersin!” Deyip kendinizi hayal kırıklığına uğratmayın Megapiksel değeri fotoğrafın baskı boyutu belirler görüntü kalitesi farklı bir konudur. Sizde 8-12-16 Megapiksellik kameralarınızla bu metotları uygulayabilirsiniz sadece kameranızdan memnun olmanız yeterli, zaten manuel ayarlara aldığınız taktirde artık hüküm sırası sizde olacaktır.

Fotoğrafları çektiğim ortam ise kendi minik bir fotoğraf standım bu işlere ilgim ve zevkim olduğu için bu tür aksesuarlar ve alanlar oluşturuyorum. İki LED aydınlatma ile aydınlatan standım aşağıda gördüğünüz gibi. Aydınlatmayı merak ederseniz Softbox adı altında aratabilirsiniz.

Softbox

Yukarda belirttiğim uygulamalara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz;

Camera FV-5: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.flavionet.android.camera.pro&hl=tr

PicsArt: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.picsart.studio&hl=tr

Camera360: https://play.google.com/store/apps/details?id=vStudio.Android.Camera360&hl=tr

Görmüş olduğunuz gibi sizlerle telefon fotoğrafçılığının çoğu tekniğini paylaştım. Tekniklere uygun şekilde ve ölçülerde hareket ederseniz sizde örnekler gibi gayet başarılı fotoğraflar çekebilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken hususlara uymanız çok önemlidir. Ben profesyonel bir fotoğrafçı değilim; araştırdığım ve öğrendiğim bilgiler doğrultusunda bu bilgileri daha anlaşılır biçimde paylaşmak istedim, umarım hata yaptığım noktalar olmamıştır olduysa da özürlerimi iletirim. Yorum bölümünden sorularınızı iletebilirsiniz bilgimin yettiği noktaya kadar cevaplayacağımdır. Unutmadan görüntünüz ne kadar iyi olursa olsun içine biraz hikaye biraz duygu katmadıktan sonra sadece bir dijital dosyadan ibarettir. Herkese iyi çekimler diliyorum! 🙂

17 thoughts on “Telefonda Fotoğraf Çekim Teknikleri ve Bilinmeyenler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir