Genel

Motorola İsmi Tarihe mi Gömülüyor?

Dünyada sivil halka yönelik ilk cep telefonu DynaTAC 8000X’ten 1983 yılında üreten, sonrasında ilk kapaklı cep telefonu olan MicroTAC 9800’e 1989 yılında üreten, ilk dijital cep telefonu olma özelliği taşıyan International 3200 i 1992 yılında üreten istiridye olarak tanımlanan tamamen katlanabilir bir vaziyet alan StarTAC i 1996 yılında üretip kullanımlara sunan Motorola Cep Telefonu sektöründe bir çok yeniliğe imza atmıştır. 2000 li yıllarda her ne kadar Telefon Teknolojisinde üstünlüğü Finlandiya firması Nokia ya kaptırana kadar dünyanın en büyük ve en önemli cep telefonu üreticisi olma unvanını koruyan Motorola Firması artık yolun sonuna geldi.

Motorola Firmasının yolun sonuna geldiğini söylemek, Firma için yolun sonuna geliyor şeklinde devingen bir cümle kurmak daha doğrusu, bildiğimiz üzere Motorola Firmasını 2012 yılında Google tüm patentleri ile birlikte bütün olarak satın almıştı. Sonrasında bütünüyle patent hakları kendisinde kalması şartıyla Lenova ya 2014 yılında satmıştı.

lenova Firmsı satın alma işleminden sonra piyasaya öncelikle Moto X ailesi olarak başta Moto G olmak üzere bir çoğu f p odaklı olmak üzere çeşitli serilerde ürünler çıkartarak satışa sunmuştur. Sonrasında almış oldukları bir kararla Firmayı Levona ya bağlayarak, Moto by Lenova şeklinde yeni ürünleri pazara sunma kararı almışlardır.

Bu karar söylemek gerekirse Lenova açısından pek olumlu olacağa benzemiyor. Motorola eskimiş bir firma olmuş olsada son kullanıcılar gözünde halen Lenova dan daha değerli bir marka olarak görünmektedir.  Kısacası ölmüş bir Motorola Lenova dan daha kıymetli marka değerine sahiptir. Hello Moto ile piyasalarda efsaneleşen firmanın sonu ne olacak birlikte göreceğiz.

Marka bazında Lenovo’dan çok çok daha güçlü olan ve Teknoloji dünyasının yazılım devi olarak görülen Microsoft bile bünyesine katmış olduğu Nokia markasına son verip kendi markası altında çıkarmış olduğu yeni ürünlerinde başına neler geldiğini açıkça gördük.  Son kullanıcı olan halk Nokia firmasının  Microsoft’a geçişini bile yadırgayıp burun kıvıran insanlar, Motorola dan Lenovo’ya geçişin yüzüne bile bakmayacaklardır. Lenova büyük bir risk alarak Motorola’yı bünyesine kattı, Cep Telefonu teknolojisinde Lenova’nın neler kazanıp neler kaybettiğini zaman gösterecek.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir