Genel

Apple Kazandı !

ABD’de bir yargıç, Apple’ın kilitli bir iPhone için FBI’a erişim olanağı sağlamaya zorlanamayacağına hüküm getirdi.

Brooklyn’deki mahkeme, Adalet Bakanlığı’nın, Apple’dan bir uyuşturucu davasıyla ile alakası olan kilitli bir telefonun açılmasını reddetti !
Yargıç James Orenstein karar gerekçesinde “Nihayetinde burada ve ülkenin diğer yerinde süren davalarda yanıtlanması gereken soru, hükümetin Apple’ı tek bir aleti açmaya zorlayıp zorlayamayacağı değil. Bundan sonraki tüm davalarda geçerli olacak bir karar alınıp alınmayacağı. Ben alınamaz diyorum.” diye yazdı.

FBI birimleri Apple Şirketinden yazılımlarında istihbarat üyelerinin gerektiğinde kullanabileceği bir “kolaylık” vermesini istiyor.

Apple ise telefonların satıldığı andan sonra kullanıcıya ait olduğunu, bunları “kıracak” teknolojiye kendilerinin de sahip olmadığını, ama şüpheli bir Bulut hesabı kullanıyorsa ve mahkeme kararı onaylarsa istihbarat birimlerine ancak o zaman yardımcı olabileceklerini söylüyor.

ABD iç istihbarat ve güvenlik örgütü FBI, başka bir davada da Aralık ayında San Bernardino’da 14 kişiyi öldüren Syed Rizwan Farook adlı katilin telefonundaki kilit kombinasyonunu açması doğrultusunda Apple’dan talep etmişti.

Apple bu isteği de mantık dışı olarak nitelendirip reddetmişti.

Farook ve karısı Tashfeen Malik, geçtiğimiz Aralık ayında California’nın San Bernardino ilinde çalıştıkları sosyal yardım merkezine saldırı düzenlemiş, olayda 14 kişi ölürken, 22 kişi de yaralanmıştı.

FBI Farook’un iPhone’unun önemli bilgiler içerdiğini söylemiş, bunun üzerine California’daki mahkeme, telefonun kilidinin “kırılması” için Apple’ın yardımını istemişti.
Fakat Apple CEO’su Tim Cook bu talebin, yetkililere istediğiniz her cihazdaki bilgiye erişme gücü verme riski taşıdığını belirtiyor şeklinde bir açıklama yaptı.
Bu nedenle Apple geçen hafta mahkemeden kararı iptal etmesi yönünde talep etmişti.

Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ile Twitter CEO’su Jack Dorsey ikilisi kullanıcılarının şifreli kişisel bilgilerine ulaşmaması için FBI’a direnen Apple’ı desteklediklerini açıkladılar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir