Genel

Altın Oran Nedir, Her Zaman Doğru Mudur?

Aslında altın oran kesinlikle tasarım açısından çok önemli bir şey olduğu iddia edilmektedir ancak bunun neredeyse hiçbir şey olmadığını sizlere anlatmaya çalışacağım.

Altın oran gerek sanat gerek mimari gerekse tasarımın kırmızı çizgisidir.

Neden Altın Oran?

Altın oranın aslında kelime olarak anlamını şu şekilde açıklayabiliriz bir küçük sayı düşünün bu küçük sayı başka bir büyük sayıya göre oranlanıyor ortaya çıkan sonuç ise büyük sayının bu iki sayının toplam oranına eşit çıkıyor. İşte bu iki sayı altın oran olarak kabul edilmektedir. Bu şartı sağlayan tabiî ki de bir değer vardır ve bu değer de 1,6180 şeklinde yazılmaktadır.

Şimdi bu noktada altın oran uygulamasının en meşhuru altın diktörtgen diyebiliriz bu dikdörtgen tam bir şekilde kareye de oranlandığı anda aynı büyüklüğe sahip fakat daha küçük bir kareye ayrılabiliyor.  Bu noktadan sonra şunu söyleyebiliriz bu teoriye göre daha fazla sayıdaki bir nesneyi bu yöntemi uygulayarak bölebilirsiniz.

Altın oranın he zaman doğru çıkmadığını gösteren bir kanıt paylaşayım sizinle herkesin anlayacağı dilde anlatalım elinize bir nesne alın ortadan bölün matematik işlemini yaptığınız zaman değer olarak karşınıza şu çıkar 1,6180 ancak matematik işlemini yaptığını zaman oran  1.6180339887… gibi devam ediyor, sonuç olarak ise ondalık rakamlar sonsuza kadar uzanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir