Teknoloji

Yeni Yasa İle İzinsiz Mesaj Atma Devri Kapanıyor

Yeni Yasa İle Reklam SMS Devri Kapanıyor

Birçok firma ve kişi tarafından etkili bir reklam yöntemi olarak algılanan ancak tüketicinin bu konuda ne düşündüğünün önemi olmayan bir konu olan izinsiz reklam (SMS reklam), e-posta ve mesaj gönderilerinden sıkılan tüm tüketiciler artık 1 Mayıs itibariyle bu mesaj, e-posta ve reklamlar ile muhatap olmayacak. Özellikle seçim arifesinde birçok tanımadığınız kişinin siyasi propagandalarını cep telefonları ve e-mail üzerinden yürütmesi birçok kişinin rahatsız olduğu bir durum. Ancak 2014 yılında resmi gazetede yayımlanan bir yasanın yürürlüğe girmesine çok az bir zaman kaldı.

23 Ekim 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan ve 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe girecek olan yasa gereğince, internet veya cep telefonu aracılığı ile ticari amaç taşıyan iletiler tüketicinin onayı olmadan gönderilemeyecek. Peki gönderildiğinde yaptırım ne olacak?

sms reklam kalkıyor

50 Bin Liraya Kadar Ceza Verilebilecek

Eğer sizin izniniz olmadan bir firma veya kuruluş sizin cep telefonunuza reklam, bilgi veya benzeri bir içeriği sizin izniniz olmadan 1 Mayıs tarihinden sonra gönderirse, gönderici ilk etapta uyarılacak, daha sonra ise 50 bin liraya kadar varabilen para cezaları uygulanacak.

Bu sayede siyasi propaganda, cinsel içerikli mesaj, ticari amaç güden içerikler kısacası tüketicinin izni olmadan yapılan her tür etkileşim uyarıdan sonra para cezası ile cezalandırılacak. Verilen ceza idari ceza parası kapsamında verilecek ve iletilerin birden fazla kişiye gönderilmesi durumunda ceza 10 kat artırılabilecek.

1 Mayıs’tan itibaren reklam sms aldıysanız Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na ve bu bakanlığa bağlı birimlere durumu rapor edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir