Teknoloji

Robot Teknolojisi Gümbür Gümbür Geliyor

Robot oyunları ile geçen ömrümüzde gelişen teknolojik atılımlar sayesinde bu işlemler bir oyun olmaktan çıkıp da günlük yaşantımızın bir parçası haline gelmeye başlayabilir. Belki yarın belki yarından da yakın… Bir anlamda, hali hazırda kullanmakta olduğumuz bilgisayar, akıllı telefon, akıllı televizyonlara da robot diyebiliriz ama bizim robot teknolojisinden kast ettiğimiz; elleri, kolları ile nesneleri hareket ettirebilen, yürürken düşündüren, düşündürürken eğlendiren cinsten.

Henüz filmlerde gördüğümüz kadar akıcı olmayan bu teknoloji son yıllarda sağlam bir gelişme göstererek internette rastlayabileceğimiz enteresan haberlere, videolara konu oluyor. Robot oyunları bir anlamda gerçekleşiyor. Darpa şirketler oluşumu desteği ile geliştirilen ve Birleşik Devletler Deniz Kuvvetleri bünyesinde çalıştırılmak üzere hazırlanan Saffir Robot yangın söndürme alanında görevlendirilmeye başlandı bile. Bu anlamda hala test aşamasındaki projede denemeler yapılmaya devam ediyor. 600.000 dolar gibi  bir fiyatı olan robotun amacı, donanma içinde bir yangın çıktığı zaman anında müdahalede bulunmak.

Her türlü zeminde hareket kabiliyeti vaat eden bu proje, bu anlamda yapılmış ne ilk ne de son robot olacak. Farklı amaçlarla farklı şirketlerde deneme aşamasında olan robot teknolojisinde dikkat çeken bir diğer firma da Google. Yapılan projeler ile gelinen son nokta şu an için, ittirilerek düşürülen robotun tekrardan kendi kendine ayağa kalkabilmesi ve amacını gerçekleştirmek için yoluna devam edebilmesi oluyor. Bakalım ilerleyen zamanlarda “angarya” işlerde kullanabileceğimiz busevimli (şimdilik sevimli, yapay zeka ayrı bir yazının konusu) dostları başka nerelerde göreceğiz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir