Teknoloji

Enerji Üretebilen Otomobil Lastiği BHO3

Elektrikli otomobiller yakın bir gelecekte hayatımızın parçası olacaklar, bunun altyapısını oluşturacak birçok çalışmanın varlığı teknoloji alanında birçok arge ekibinin öncelikli gündemleri arasında yer alıyor. Elektrikli otomobil teknolojinin alınabilir fiyatlara düşmesi biraz daha zaman alacak olsa da, elde edilen enerji sarfiyatının minimal boyutlara indirgenme çalışmaları şimdiden başladı diyebiliriz.

İlk Adım Goodyear’dan

Goodyear elektrikli otomobil teknolojilerinde enerji sarfiyatını azaltmak adına, hareket esnasında oluşan sürtünme ve ısıyı absorb edebilen bir lastik üzerinde çalışıyor. BHO3 ismini verdiği bu lastiğin çalışma sistemi teori üzerinde her ne kadar basit bir şekilde ifade edilebilse de bu teknolojinin uygulanabilirliği teori kısmı kadar kolay değil. Dayanıklı bir batarya sistemine aktarımının sağlanmasından, enerji dönüşümüne kadar birçok konunun detaylandırılması oldukça komplike çalışmaların varlığını ortaya çıkarıyor.enerji-otomobil-lastik-bho3-1

BHO3 Çalışma Sistemi

BHO3 iki farklı çalışma sistematiğine sahip olacak, birincisi az önce yukarıda bahsettiğimiz bileşik sistem yolu ile enerjinin sürtünme ve ısı yolu ile piezoelektrik kurallarına uygun olarak aktarılması şeklinde, ikincisi ise termoelektrik materyalleri sayesinde ısının bataryalar tarafından absorb edilmesi esasına dayanacak.

Konseptten Gerçeğe

Sadece bir fikir olarak tasarıma dönüşecek olan bu teknolojik adımın uygulanabilirliği konusunda oldukça sıkı bir çalışmanın varlığı söz konusu olacağa benziyor. Petrolün tekelleri bu teknolojinin önüne taş koymaz ise ileride elektrikli otomobil teknolojisinde enerji sarfiyatı konusunda Goodyear ses getirecek bir ürünün altına imzasını atabilir.

enerji-otomobil-lastik-bho3-2

One thought on “Enerji Üretebilen Otomobil Lastiği BHO3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir