Teknoloji

Android’i Terk Ediyorlar! Xiaomi için Kötü Haber!

Çin’ in hızla yükselen teknoloji devi Xiaomi‘nin alt markası olan Redmi, geçtiğimiz günlerde karşımıza oyuncular için geliştirdiği Redmi K40 Gaming Edition ile çıkmıştı. Çin’de satışa sunulan bu telefonun çok yakında global pazarda da satışa çıkması bekleniyordu. 1 dakikada 100.000 ünite satan bu telefon ilginç bir olay ile gündeme geldi. Telefonu satın alan kullanıcılar, telefonda Google Mobil Servisleri’nin (GMS) olmadığını fark etti.

Huawei‘nin Android lisansının iptalinden sonra GMS desteğini kaybettiğini biliyoruz. Bu olaydan sonra aynı yaptırım Xiaomi‘nin de mi başına geldi diye kullanıcılarını düşündürdü. Ancak bu konu hakkında Xiaomi cephesinden hızlı bir yanıt geldi.

Çinli teknoloji devi artık ülkesinde satışa sunduğu telefonlarda Google Mobil Servisleri‘ni kullanmayacağını açıkladı. Google tarafından bir yaptırım olmamasına rağmen Xiaomi kendi isteği ile Google‘dan hizmet almaktan vazgeçiyor.

Redmi K40 Gaming Edition kutudan MIUI 12.5 arayüzü ile çıkıyor. Bu arayüzde GMS yer almıyor. Ayrıca Mi App mağazasından da GMS yüklenemiyor. Yani Xiaomi, Google ile yollarını ayırmış durumda. Özellikle Amerika’nın haksız yaptırımları sonrası kendi içerisinde yeni servisler ve işletim sistemleri geliştirmeye yolunda çok önemli yol katettiler.

Büyük ihtimalle Xiaomi de Android‘den kurtulmanın yollarını arıyor. Huawei gibi kendi işletim sistemini gizli kapılar arkasında geliştirdiği söylenen Xiaomi, yakında Android‘den vazgeçiyoruz da diye bir açıklama yapabilir. Ancak şimdilik bu konu hakkında somut bir bilginin olmadığını görüyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir