Sponsor Yazılar

Rize Tesbih Farkı

Asırlardan beri tesbihler çeşitli amaçlarla çok yönlü olarak kullanılmışlardır. Tesbih kelime anlamıyla nedir? Tekrarlanan rutin işlemleri saymak için kullanılan ve 33 veya katları olan boncuk sayısının dizildiği ipten oluşan halkadır. Rutin olarak sayıp tekrarlama yaparken insanların streslerini azaltmalarına da yardımcı olur. Çoğunlukla dini görevler için kullanılır. Dini olarak ilk kullanımı Budizm’de olmuştur.

Rize tesbih çok fazla çeşidi vardır. Çeşit çeşit taşlardan üretilebilirler. Görünümleri, İslami açıdan anlamları, tarihsel değerleri ile hem hediyelik eşya seçiminde hem de aksesuar ve takı kullanımında iyi bir alternatif oluştururlar. Fiyatları çeşitliliklerine, niteliklerine göre değişebilmektedir. Mesala Kehribar Tesbih ortalama olarak 200-300 TL arasında fiyat bulmaktadır. Oltu Taşı Tesbih ise gene istisnai ve özel durumlar haricinde genel olarak 100 ve 200 TL arasında değişen fiyatlarda bulunmaktadırlar. Çok kullanılan tesbih türlerinden biri de Gümüş Tesbihlerdir. Gümüş Taşlı Tesbihler de çoğunlukla 150 ve 300 TL arasındadır. Bahsettiğimiz gibi bazı özellikler fiyatları yukarı çekebilir ya da oynatabilir. Mesela el işçiliği gibi bir nitelik bulunuyorsa ürün de, o ürünün fiyatı da buna paralel olarak yukarı çıkacaktır.

Peki, bu türler nasıldır? Biraz bahsetmemiz gerekirse; Oltu Taşı dünyaca popüler olmuştur dolayısıyla bunlardan oldukça güzel görünümlü tesbihler üretilebilir. İsmini Erzurum’un Oltu ilçesinden almıştır. Çok kolay işlenir ve bu yüzden aksesuar ve takılarda sıkça kullanılır. Kehribar Tesbihlere gelirsek Kehribar birçoğunuzun bildiği gibi göz kamaştıran bir güzelliğe sahiptir. Sarıdan açık kızıla kadar çeşitli renk tonları vardır ve renk tonları gibi yapıldıkları maddeler de değişebilmektedir. En iyileri İskandinav ve Baltık Denizi’nden çıkmaktadır. Değerli taşlar arasında bulunur. Gümüş Tesbihler ise gümüşün güzelliğinden ve parlak görünümden etkilenirler. Gümüş eski zamanlardan beri tercih edilir ve insanlarca çok işlevli olarak yani birçok yerde sevilerek kullanılırlar. Gümüş Tesbihler hediye eşya olarak da önde gelen seçeneklerden birini oluşturmaktadırlar.  Tesbihler İslami ve Türk kültüründe önemli bir yere sahiptirler. Hem bu tarihi-dini anlamları hem de çeşit çeşit türleri ve güzel görünümleri nedeniyle vazgeçilmez eşyalardan biri haline gelmişlerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir