Mobil Teknoloji

Akıllı Telefonları Kullanırken Karşılaşılan Sağlık Sorunları

Hayatımızda çok sık kullanmış olduğumuz elektronik cihazlardan olan akıllı telefonlar; cinsiyet ve yaş ayırt etmeksizin tüm insanların hayatını kendi etkisi altına almış durumdadır. Bu durum beraberinde, vücudumuzda çeşitli sağlık sorunlarının oluşmasına sebebiyet vermektedir.

İskelet Sistemi Sorunları

Yapılmış olan geniş çaplı araştırmaların sonuçlarına göre; başı öne eğik vaziyette akıllı telefonuyla uzun süre vakit geçiren kişilerin, omurgasına yaklaşık olarak 30 kg’lık bir yük binmekte. Uzun süre hareket etmeyerek bu şekilde durulması ise; omurganın ciddi oranda yorulmasına ve ilerleyen zamanlarda yanlış eğim sebebiyle, duruş bozukluklarına neden olabileceği öngörülmüştür.

duruş bozukluğu
Sürekli aynı parmağın kullanılması ile ekranda sürükleme işleminin yapılması da; başparmağımızın kök kısmındaki sinirlerde ve kaslarda deformasyon oluşmasına sebebiyet vermektedir. Oluşan deformasyonun durumuna göre de farklı seviyelerde ağrılar oluşmaktadır. Oluşmuş olan deformasyonun durumuna göre iş ameliyat olma seviyesine bile taşınabilmektedir.

akıllı-telefon-zararlari

Akıllı Cihazlar ve Radyasyon

Aynı akıllı telefonlar gibi sık ve uzun süre kullanmakta olduğumuz bilgisayarlarda çok yüksek miktarda olmasa da bulundukları ortama radyasyon yaymaktadırlar. Telefonlardan radyasyon dağılımı; çağrı alma ve çağrı gönderme durumlarında telefon sinyalleri vasıtasıyla ortama yayılıp insan sağlığı açısından olumsuzluk oluşturmaktadırlar. Bu süreçte dağılmakta olan radyasyondan kaçınmak için yapılması gereken, mümkün olduğunca kulağa yaklaştırıp sesi duymak yerine; kulaklık yada mikrofon vasıtasıyla telefonlarımızı kullanmaya özen göstermeliyiz.

Akıllı Cihazlar ve Ruh Sağlığı İlişkisi

Aile içinde her bireyin kendisine ait akıllı cihazı olduğu düşünüldüğünde ve tüm cihazlar aynı ortamda kullanıldıkları zaman; hem ortamda yüksek bir radyasyon alanı oluşmakta hem de aile içinde iletişim kopukluğu yaşanmasına sebebiyet vererek; sosyal ilişkileri ve aile yapısını yıpratan bir alışkanlık olarak karşımıza çıkmaktadır.
Akıllı telefonlar, uykumuza engel oluşturduğu gibi beynin dinlenmesi gereken zamandan çalıyor.

iletişim bozukluğu

Telefonlarımızdan uyarı sesi gelse de gelmese de onları kontrol etme ihtiyacımız, bizi strese ve dolayısıyla mutsuzluğa sürüklüyor. İnsanların bilhassa mekanikleşmesine neden olan akıllı telefonların en büyük tehlikesi ise çocuklara dokunmaktadır. Özellikle küçük çocuklara yakın tutulan telefonlar, tümör riskine sebep olabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir