Genel

Ezber ve Unutkanlık Arasındaki İlişki

Bu yazımızda ezberlemeniz gereken bir şeyi kısa sürede nasıl ve etkili bir şekilde ezberleyebileceğinizin yanı sıra, beynin neden kısa süreli öğrenilen bilgileri unutmaya meyilli olduğunun bilimsel olarak kanıtlanmış nedenlerini öğrenebilirsiniz.

Yazı Başlıkları

Beynin Savunma Mekanizması

Beyin kısa süreli öğretileri ve otonom hareketleri unutmak için elinden gelen her şeyi yapar bu aslında bir savunma mekanizmasıdır. Çünkü her bilginin kalıcı olarak öğrenilmesi aynı zamanda “otizm” denilen krizleri tetikleyebilirdi. Bu yüzden beyin kendini koruyarak, görme ve işitsel yollarla edindiği bilgilerin edinim sıklığına göre bilgilerin hafızada kalıcılığını sağlar. Sizde benim gibi ezber yapmaktan nefret edenlerdenseniz bu bilgi bizim oldukça işimize yarayabilir. Örneğin önemli bir bilgiyi ezberlemek veya mülakat öncesi belirli bir konudaki bilgiyi hafızaya belirli bir süre aralığında alabilmek o bilginin görsel ve işitsel olarak ne kadar süre beyin ile etkileşim halinde kaldığı ile doğru orantılı olacaktır. Yani bir yazıyı veya bilgiyi ne kadar çok tekrar edersek beyin bize şu tepkiyi verecek

“Bu bilgiyi çok görüyorum ve bu lazım olabilir”

Bu yüzden kolay ezberlemek için işitsel ve görsel yollarla çağrım yapabilecek notların okunması ezberleme süresini kısaltacak ve kısa vadede kalıcılık sağlayacaktır.

Bunu küçük notlarda devamlı görebileceğiniz yerlerde veya işitsel olarak farklı yöntemler kullanarak yapabilir ve aradaki farkın kendi gözlerinizle görebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir