Mobil Teknoloji

Periscope’a Yasak Gelebilir

İnsanların kendi isteklerine göre canlı yayın yapabildiği uygulama Periscope, büyük bir sorunla karşı karşıya. Bilişim Hukukundan gelen açıklamaya göre telif hakları konusunda çıkan sorunlara karşı önlem alınmazsa, uygulamanın Türkiye’de yasaklanacağı söylendi.
Bu durumun böyle gelişmesindeki en büyük etken ise UEFA Şampiyonlar Ligi 3. Ön eleme turunda Fenerbahçe ile Shakhtar Donetsk takımları arasındaki maç sebep oldu. Çünkü birçok kullanıcı Periscope’dan ücretsiz olarak bu maçı yayınladı ve durum oldukça büyüdü.
Oldukça büyük kullanıcı kitlesine sahip olan uygulamada herhangi bir şekilde kısıtlama bulunmuyor. Tabi bu durumda özellikle kaçak yayınların olmasına olanak veriyor. Dolayısı ile Bilişim Hukuku da konuya ilişkin yaptığı açıklama ile canlı yayın programlarının, Periscope kullanıcıları tarafından hukuka karşı yayınlaması sebebiyle televizyon kanalları büyük sorunlar yaşıyor, bu sebepten dolayı da telif hakkına karşı önlem alınmaması takdirinde de Periscope’a yayın yasağı geleceği söyleniyor. Periscope her ne kadar kendince bu konuda önlemler alsa da ne yazık ki yetersiz kalıyor.
Twitter kullanıcıları bu uygulama sayesinde rahatlıkla anlık yayın yaptığı için özellikle futbol müsabakaları ücretsiz olarak internetten kamuoyuna verilebiliyor. Fakat tabi ki Türkiye Bilişim Hukuku da konuyla ilgili direkt olarak Periscope’u suçluyor. Kısacası önümüzdeki günlerde Periscope’un daha sıkı olacağına hiç şüphe yok. Bu yüzden Periscope’tan atılmamak için artık yayın yaptığınız konulara daha fazla dikkat etmeniz gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir