Sağlık

Covid Hapları, Yakında Kullanılmaya Başlayabiliriz!

Hayatımızı çok büyük bir şekilde etkilemiş olan Covid-19 için yeni bir adım atılmaya hazırlanıyor. Covid-19’u tedavi etmede kullanılacak olan hapın önümüzdeki aylarda kullanıma başlama ihtimali olduğu haberi paylaşıldı. Virüsü erkenden durdurabilecek bir tedavi bulma çabasının bir parçası olan ilaç, şu sıralarda insanlar üzerinde deneniyor. Yapılan çalışmaların sonucuna bakılarak aşı yerine kullanılması hedefleniyor.
ABD’deki Kuzey Carolina Üniversitesi’nden virolog Timothy Sheahan bununla ilgili NBC News’e verdiği demeçte, “Ağızdan alınan antiviraller yalnızca kişinin Covid-19 hastalığının süresini kısaltmakla kalmaz, aynı zamanda hastaysanız evinizdeki insanlara bulaşma ihtimalini de sınırlama potansiyeline sahiptir” ifadelerini kullandı.


Antiviraller virüsün insan hücrelerinde çoğalma yeteneğine müdahale ederek çalışır. Uzmanlara göre Monupiravir de virüsü hata yapmaya teşvik ederek onu çoğalamaz hâle getiriyor. Bunun sonucunda da hastanın viral yükü azaltılıyor, enfeksiyon süresi kısaltılıyor, ciddi hastalık ve ölüm önleniyor.


Molnupiravir ilacı için Seattle’da bulunan bir araştırma merkezinde 2000’e yakın insana deneme yapıldı. Asistan hemşire Miranda Kelly ve eşi Joe Kelly de Covid-19’a yakalandıktan sonra deneylere katılanlar arasında yer aldı. Kayıt yaptırdıktan sonra da ikisine günde iki kez dörder doz ilaç verildi. Bundan bir hafta sonra da ikisinin de iyileştiği gözlemlendi.
Molnupiravir denemelerinde çalışan araştırma görevlisi Dr. Elizabeth Duke da NBC’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bir düşünün, bu hapı evdeki veya bir okuldaki herkese verebilirsiniz. O zaman gelince ciddi anlamda normale dönmeyi düşünebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir