Sponsor Yazılar

Tesbihci Sefa

Pek çok malzemeden yapılan çok çeşitte ve çok kalite de tesbih vardır. Tesbihi değerli kılan unsurların en başında kullanılan malzemenin değeri gelmektedir ama bunun dışında tesbihin taneleri ve boyutları arasındaki uyum, renk uyumu, ses uyumu, imame ve boyutu ve işçiliği gibi tesbih alınırken dikkat edilmesi gereken pek çok unsur vardır. Bu unsurlardan ilki tesbihin kullanıldığı malzemedir. Zümrüt yakut, inci gibi değerli taşlardan üretilen tesbihler ile bulunması zor olan lüle taşı, Oltu taşı ve kehribar gibi malzemelerden yapılan tesbihler en değerli tesbih türleri arasındadır. Tesbihin değerini arttıran bir diğer unsurda tanelerin boyutudur. İri taneli tesbihler bulunması daha zor olduğu için çok daha değerlidir.

Değerli taşlardan elde edilen tanelerin her birinin rengi ve dokusu birbirinden farklıdır. Bu yüzden iyi bir tesbih alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biride bu tonların arasında hoş bir ton olup olmamasıdır. Tesbih çekilirken kişiye rahatsızlık vermemesi için alınan tesbihin çıkardığı ses çok önemlidir. Özellikle kaplan gözü, ay taşı, sedef gibi taşlardan yapılan tesbihlerin çıkardığı ses oldukça yumuşak ve dinlendiricidir. Tesbih alırken dikkat edilmesi gereken bir diğer hususta tesbihin imamesidir. İmamenin boncuklarla aynı madden yapılmış olması ve aynı zamanda imamenin iri taneli olması tesbihin hem daha değerli hem de daha güzel görünmesine neden olacaktır.

Tesbihin orijinal olup olmaması değerini belirleyen en önemli unsurdur. Günümüzde pek çok renkli çamı değerli taşlara benzeterek tesbih üretilebiliyor. Bu camlar orijinal taşlara benzemesine rağmen değerli taşlardan yapılan tesbihler gibi fiziksel ve ruhsal olarak insanlara iyi gelmez ve aynı zamanda çıkardıkları ses son derece sıradandır. Tesbihin yüksek değere sahip olmasındaki en büyük etmen işçiliktir. Rahatlıkla işlenebilen yumuşak maddelerden yapılabilen lüle taşı gibi maddelerdense kesilmesi ve işlenmesi ancak kendinden daha sert taşlarla yapılan kristal kuvars gibi malzemelerden yapılan tesbihler her zaman daha değerlidir. İşçilikteki en önemli husus ise tesbihin el işçiliği ile yapılıp yapılmamasıdır. Üstünde çeşitli desenler olan el ile işlenmiş tesbihler tornaya takılarak şekil verilmiş yuvarlak ya da silindir şekilli tesbihlerden çok daha değerlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir