Sponsor Yazılar

Sitenizdeki Görselleri SEO’ya Uygun Nasıl Optimize Edebilirsiniz?

Web sitenizi SEO’ya uygun olacak bir şekilde düzenlemek, daha fazla ziyaretçi demektir. SEO’ya ilişkin yapılacak düzenlemelerde, görseller çok önemli bir yer tutar. Peki, görsellerinizi SEO’ya uygun nasıl optimize edebilirsiniz? Bu sorunun cevabını ve daha fazlasını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Görsel Kullanın

Görsellerin nasıl optimize edileceğine geçmeden önce görsel kullanımının önemine değinmek gerekir. Doğru bir şekilde yapacağınız görsel kullanımı, makalelerinizin çok daha iyi anlaşılmasını sağlayacaktır. Zaten bu durum bile tek başına SEO’ya katkı yapacaktır.

Görsel kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli hususlar vardır. Google ve diğer arama motorları, orijinal (kendi çekiminiz ya da daha önce webde kullanılmamış) olan görselleri daha çok sever. Ancak orijinal olacak diye, makale ile tamamen ilgisiz bir görselin eklenmesi, son derece hatalı bir hareket olacaktır.

Web Siteniz İçin Nasıl Görsel Hazırlayabilirsiniz?

Web sitenizdeki herhangi bir makale için görsel kullanmadan önce, bazı işlemleri gerçekleştirmeniz gerekir. Öncelikle orijinal bir görsel bulmanız ya da ücretsiz olan servislerde paylaşılan görseller arasından seçim yapmanız gerekir. Kullanacağınız görsele karar verdikten sonra hazırlık bölümüne geçebilirsiniz.

1. İsim

Kullanacağınız görselin ismi son derece önemlidir. Bu isim, görselin arama motorları tarafından tanınmasını sağlar. Örneğin; hamilelik belirtileri üzerine yazılmış olan makalenizdeki görselin ismi “DSC4568” olmamalıdır. Bunun yerine “hamilelik-belirtileri” şeklinde bir isim kullanmalısınız.

2. Format

Web sitenize görsel seçerken, görsellerin formatlarının birbirinden farklı olduğunu göreceksiniz. JPEG, PNG ve GIF gibi birçok farklı format vardır ve bunların özellikleri farklıdır. Dolayısıyla da beklentilerinize ve kullanmış olduğunuz görselin özelliklerine göre bunlardan uygun olanı kullanmalısınız. Görsel formatlarının genel özellikleri şu şekildedir:

  • JPEG: Büyük görseller için son derece uygundur. Kalite ve düşük dosya boyutu gibi avantajları vardır.
  • PNG: Arka plan saydamlığının gerekli olduğu durumlarda veya daha az rengin yer aldığı görseller için kullanılabilir.
  • WebP: Küçük boyutu ve yüksek kalitesi ile dikkat çeken bir formattır.
  • GIF: Hareketli görsellerde kullanılacak bir formattır.

Görsellerin formatını seçerken ciddi bir özen göstermeniz gerekir. Çünkü format; görsellerin kalitesini, dosya boyutunu ve verimliliğini direkt olarak etkiler. Doğru görselin kullanılmaması, ortaya çıkan sonucun hayal kırıklığına dönüşmesine dahi neden olabilir.

Görseliniz güzel ancak uygun formatta değilse bu da SEO açısından eksi puan sayılabilir. Görsellerinizi istediğiniz herhangi bir formata dönüştürmek için ReaConverter yazılımını kullanabilirsiniz. Resmi web sayfasını incelemek için buraya tıklayabilirsiniz.

3. Ölçekleme

Bir site ne kadar hızlı açılırsa, kullanıcılar o kadar memnun olacaktır. Örneğin; herhangi bir bilgi için rasgele bir siteye girdiğinizi varsayalım. Sayfanın yavaş açılması ve görsellerin yüklenmemesi, sizi fazlasıyla rahatsız edecektir. Bu durumda ilk olarak o sayfayı kapatıp, farklı sayfalara yöneleceksiniz. İşte burada bahsedilen durumun nedenlerinden birisi, doğru görsel ölçekleme yapılmamasıdır.

Örneğin; 200×300 piksel olarak görüntülenecek olan görseli, 2000×3000 piksel olarak yüklerseniz, ciddi bir hata yapmışsınız demektir. Çünkü boyutun fazla olmasına bağlı olarak görselin yüklenmesi yavaş olacaktır. Bunun yerine görselinizi ölçeklendirmeli ve görüntüleneceği piksele getirmelisiniz.

4. Boyut

Görsellerin boyutları ne kadar az olursa, açılma hızları o kadar yüksek olur. Bundan dolayı ölçeklendirmiş olduğunuz görseli sıkıştırmalısınız. Böylece kalitesinde ciddi anlamda bir kayıp durumu söz konusu değilken, boyutu önemli oranda azalmış olacaktır.

Hazırladığınız Görsel Makaleye Nasıl Eklenmelidir?

Yukarıdaki hususları dikkate alarak görsellerinizi hazırladıysanız, bir sonraki adım olan makaleye ekleme aşamasına geçebilirsiniz. Bu aşamada dikkat edilecek hususlar şu şekildedir:

Altyazı

Makalenizle ziyaretçilerinize vermek istediklerinizi, görsellerin altında bulunan altyazılarla da verebilirsiniz. Görseller, ziyaretçilerin daha fazla dikkatini çeker. Bu aşamada hemen altında bulunan altyazı da ziyaretçiler tarafından okunur. Yani görsel altyazılarını kesinlikle gereksiz görmemeniz gerekir. Bu noktada yapılan araştırmalar, söz konusu altyazıların insanlar tarafından yoğun bir şekilde okunduğunu ortaya koyar.

Görsel Altındaki Diğer Bilgiler

Bir görseli makalenize eklediğinizde, sizden bazı bilgiler isteyecektir. Görselin başlığı, altyazı ve alternatif metin gibi alanlar olduğunu göreceksiniz. Bunları eksiksiz bir şekilde, makale konusuna uygun olacak şekilde doldurmanız gerekir. Böylece makalenizin ve içindeki görsellerin SEO’ya optimizesini tam olarak sağlamış olacaksınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir