Sponsor Yazılar

Epsilos ile Web Sitesi Kurmak

Eğer bir işletmeniz varsa veya kişisel hizmetlerinizi tanıtmak istiyorsanız öncelikli ihtiyacınız web sitesi olacaktır. Bu sayede web siteniz üzerinden reklam verebilir, hizmetlerinizi daha fazla kişiye ulaştırma imkanı bulabilirsiniz. Kurumsal iletişiminizi güçlendirirken potansiyel müşterileriniz için de daha erişilebilir konuma gelirsiniz. Neyi yapacağınızı biliyorsunuz ama nasıl yapacağınız konusunda tereddütleriniz varsa hazır web sitesi yazılımları tam da bunun için var.

Unutulmamalıdır ki bir web sitesi, sadece yazılımdan ibaret değildir ve arama motorlarında görünür olmak için kaliteli bir içeriğe sahip olmanız gerekir. En temelden, alan adından başlayarak sistematik bir şekilde sitenizi yayına almalısınız.

1- Domain (Alan adı) Kaydetme

Firma adınız veya hizmetinizle uyumlu ”.com” uzantılı alan adınız varsa, domain tescil firmalarından dakikalar içinde satın alabilirsiniz. Eğer bir işletme sahibiyseniz .com.tr alan adı sizler için var. Metunic üzerinden resmi belgelerle alan adınızı tescil edebilirsiniz.

Alan adı, size ait bir hesapta olmalı. Özellikle .com.tr dışında kalan domainlerin kullanım hakkını kaybetmek istemiyorsanız kendinize ait bir hesap ile satın alma işlemi yapmalısınız. Web sitesi / hosting sağlayıcınızın talebine göre DNS yönlendirmesi yapmanız gerekecek.DNS Bilgilerinin ne olduğunu, hosting sağlayıcınız belirtir. Alan adını kayıt ettiğiniz yerde “DNS Yönlendirme / Güncelleme” alanından bu adresi girmeniz yeterli olur.

2- Hosting Hizmeti

Alan adını kaydettiniz. Ancak sitenizi, yani tüm verilerinizi oluşturacağınız bir alana ihtiyacınız var. Hosting (barındırma) hizmeti veren bir veri merkezinden, kullanacağınız sistemle uyumlu hosting satın alabilirsiniz. Eğer bir hazır site yazılımı kullanıyorsanız, ilgili firmadan satın alabilir ya da tavsiyeleri doğrultusunda bir hosting firmasıyla görüşebilirsiniz. Web sitenizin sağlıklı çalışması adına mutlaka web sitesi sağlayıcısına danışmanız gerekir.

4- İçerik Yönetim Sistemi

Web siteleri durağan değildir. Yeni veriler ekleme, mevcut verilerinizi güncelleme ve özelleştirme seçenekleri sunan bir sistem tercih etmelisiniz. Sayfaların kolay oluşturulması, resim, video gibi materyallerin zorluk yaşamadan eklenmesi gerekir. Kısacası sayfanızın istediğiniz bir alanına, “web standartlarını göz önünde bulundurmak kaydıyla” istediğiniz içeriği ekleyebilmelisiniz.

Web siteleri ve barındırdıkları tüm veriler, “içerik yönetim sistemleri” tarafından oluşturulur ve yayınlanır. WordPress, joomla gibi popüler blog siteleri dışında Türkiye’de de etkin bir şekilde web sitesi yazılımları geliştiriliyor. Epsilos, güncel teknolojilerle geliştirmiş bir yazılım. Yeni nesil ve kaliteli bir web sitesi kurmak istiyorsanız son derece yenilikçi, pratik çözümler sunuyor. Web sitesi oluştururken ihtiyaç duyacağınız tüm içerikleri epsilos hazır site araçlarıyla ekleyebilirsiniz.Ne kadar çok zengin içerik sunarsanız, siteniz o kadar ön planda olacaktır. İlgili kriterleri SEO başlğında görebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=jqOn_rbPI3o

3- Tema Seçimi

Her sektörün, her web sitesinin, kendisine göre bir imajı vardır. Bu nedenle web sitesi tasarımları da konseptlere ayrılır. Restoran, cafe, mimarlık, mühendislik, endüstri gibi faaliyet alanları bunlardan sadece birkaçı. Hemen her sektörün ayırt edici renkleri, tonları, şekil ya da yazı biçimleri vardır. Arayüz tasarımcıları, ilgili bu sektörel imgeleri web sitesinde kullanır. Böylelikle “sektörel temalar” ortaya çıkar. İyi bir web sitesi için; kullanıcı deneyimi yüksek, mobil uyumlu web sitesi tasarımlarına ihtiyacınız olacak. Web sitesi hizmet sağlayıcınız veya deneyimli grafikerden fikir alarak tema tasarımı seçmelisiniz. Sadece kendi beğeniniz değil, genel bir kullanıcı kitlesinin deneyimlerini göz önünde bulundurmalısınız.

5- Arama Motoru Optimizasyonu

İngilizce kısaltmayla SEO, web sitenizin arama motorları için düzenlenmesine verilen genel isimdir. Her sayfanın bir hiyerarşiye ihtiyacı vardır. Tıpkı bir dergi ya da gazete gibi. Ne kadar çok zengin ve özgün içeriğiniz varsa arama motorları için o kadar değerlisiniz. Kullanıcıların sitenizde ne kadar zaman geçirdiği, hangi referans siteler üzerinden size ulaştığı gibi metrikler kullanılarak siteniz değerlendirilir. Bu işlem arama motorları tarafından otomatik olarak ve belirli periyodlarda yapılır. Bu nedenle web sitenizi güncel tutmalı, mobil uyumlu olmasına dikkat etmeli, zengin içeriklerle kullanıcıların web sitenizde daha çok zaman geçirmesini sağlamalısınız. Rakipleriniz, kullanıcıları ortalama 2 dakika sitesinde tutuyorsa ve siz 1 dakika tutuyorsanız, google nezdinde önemli bir metrik aleyhinize işliyor demektir.

SEO hizmetlerini, hizmet sağlayıcınızdan ya da konu hakkında deneyim sahibi SEO uzmanlarından alabilirsiniz.

6- Google Analytics ve Search Console bağlantısı

Web siteniz hazır, içerikler de tamamlanmışsa ilk işiniz searchconsole’a sitenizi kayıt ettirmek olmalı. Console’un size ilettiği HTML dosyayı web sitenize yerleştirerek doğrulayabilirsiniz. Hizmet sağlayıcıdan bu konuda destek alabilirsiniz. Searchconsole’un üst barında yer alan arama bölümüne sayfa linklerinizi yapıştırarak, google dizinine eklenip eklenmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer eklenmemişse “dizine ekle” butonuyla talep oluşturmanız yeterli olacak.

Google analytics, sitenizi ziyaret eden kullanıcılar hakkında her detayı raporlar. Bu amaçla “google izleme kodunu” web sitenize yerleştirmelisiniz. Örneğin Epsilosadmin panelinde bulunan “Google Analytics Kimliği” bölümüne bu anahtarı girmeniz yeterlidir.

Zaman içinde kullanıcı davranışlarını, siteniz ile olan etkileşimlerini takip ederek eksiklerinizi görebilir, bu doğrultuda web sitenizi güncelleyebilirsiniz.

https://www.youtube.com/watch?v=k5cVfM9oRqs

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir