Sağlık

Komar Balı Nasıl Tüketilmelidir

Bal üretimi ve tüketimi konusunda dünyanın önde gelen ülkelerinin başında gelmekteyiz. Ülkemizde yıl boyunca çeşit çeşit ballar farklı koşullarda üretilmekte, bu suretle iç piyasaya ve dış ülkelere dağıtım sağlanmaktadır. Komar balı da ülkemizde az miktarda üretilen ve satışa sunulan balların başında gelmektedir. Ancak her balda olduğu gibi komar balının da fazla tüketilmesi bireylerde çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Komar balının yararlarını tam olarak görebilmek için uzmanlar tarafından tavsiye edilen miktarların dışına kesinlikle çıkılmaması gerekmektedir. Bu miktarların dışına çıkılması insanlarda bazı sorunları ortaya çıkaracaktır. Bu sorunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Komar balının aşırı miktarda tüketilmesi boğazlarda ciddi anlamda bir yanık hissini oluşturacaktır.
  • Komar balının tavsiye edilen düzeylerden fazla tüketilmesi ciltte ve gözlerde kızarmalara yol açacaktır.
  • Fazla komar balı tüketimi kalbin düzensiz çalışmasını sağlayacak, ritimsel bozukluklara yol açabilecektir.
  • Komar balının fazla tüketimi tansiyondaki aniden yükseliş ya da düşüşe yol açabilmektedir.
  • Ciddi miktarlarda komar balı tüketimi midenin bozulmasına yol açabilir, kusma gibi problem doğurabilir.
  • Aşırı miktarlarda komar balı tüketimi bulanık görmeye yol açabilir.
  • Komar balı tüketimine dikkat edilmediği durumlarda baş ağrıları ve baş dönmesi gözlemlenebilir.
  • Yine aşırı miktarda komar balı tüketimi bağırsaklarda problem yaratabilir ve ishale sebep olabilir.
  • Düzensiz miktarlarda komar balının tüketilmesi zehirlenmelere yol açabilir

 

Tüm bu yan etki ve zararlar çerçevesinde komar balının tüketim düzeyine mutlaka dikkat edilmelidir. Eğer bu tür sorunlar ortaya çıktığından mutlaka doktora başvurulmalı ve tıbbi destek alınmalıdır.

Komar Balı Nasıl Yenmeli

Komar balı çocuklarda ve yetişkinlerde farklı miktarlarda tüketilebilir. Komar balı yenme düzeyi yetişkinlerde 1 tatlı kaşığı, daha büyük bireylerde ise 1 çay kaşığı ile sınırlanmıştır. Bu günlük önerilen üretim miktarlarıdır. Çocukların komar balı tüketmeleri çok fazla tavsiye edilmemektedir.  Komar balı nasıl yenmeli sorusu merak edilen bir sorudur. Bu sorunun bal tüketilmeden önce herkes tarafından bilinmesi gerekmektedir. Aksi takdirde çeşitli sağlık sorunları açığa çıkabilir. Komar balı yalnızca sade bir şekilde tüketilmelidir. Yiyeceklere katılarak komar balı tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. Komar balının tüketimi konusunda polene ya da bala alerjisi olan bireyler mutlaka bal tüketiminden kaçınmalıdır. Bunun tespiti için doktora başvurmalı ve gerekli testleri yaptırmanız tavsiye edilmektedir.  Altını çizerek tekrardan bahsedilmesi gereken konu balın bir ilaç niteliğinde olmadığı, aksine takviye verici bir gıda olarak tüketilmesi gerektiği söylenebilir. Yani herhangi bir hastalık durumunda ilaç olarak bal tüketilmemeli, ilgili sorunun çözümü için doktora başvurulmalıdır. Komar balı hastalıkların ortadan kalkmasına değil,  insan sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır.

Komar Balı Fazla Tüketimi

Komar balının fazla tüketilmesi insan vücudu üzerinde çeşitli belirtiler gösterebilmektedir. En belirgin belirtiler ise baş dönmesi, baş ağrısı ve kusmadır. Bu tür durumlar anlık olarak gerçekleşmekte ve birkaç saat içerisinde son bulmaktadır. Basit görülen sorunlarda sağlık kuruluşuna başvurmadan evde geçirmek daha sağlıklı bir karar olacaktır. Ancak daha belirgin daha şiddetli ve daha büyük önem arz eden semptom görüldüğü durumlarda sağlık kuruluşuna başvurulabilir. Genellikle bu semptom düzensiz kalp ritmi olarak adlandırılabilir. Tüm bu olumsuz etkileri yaşamamak adına yapılması gereken tek basit durum, bal tüketim miktarını ayarlamaktır. Dengeli ve düzenli bal tüketimi herhangi bir olumsuz durum yaşanması sebep olmayacağı gibi, insan sağlığının korunmasına ve düzenlenmesine de gözle görülür miktarlarda katkı sunacaktır. Bu sebeple dengeli bal tüketimi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Kaynak: https://www.komarbali.com/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir