Sponsor Yazılar

Maker Alanları Neden Önemli?

Dünyada uMaker_Alanlar_Neden_O_nemlizun zamandır yaygınlaşmış olan ve Türkiye’de de son zamanlarda yaygın hale gelmeye başlayan maker alanları, maker hareketinin gelişimi için büyük bir öneme sahip.

Maker alanları, kişilerin bir araya gelerek ve farklı araçlar ve malzemeleri kullanarak yarattıkları, icat ettikleri, kurcaladıkları, araştırdıkları ve keşfettikleri yerler olarak tanımlanıyor.

Maker alanını, sanat ve zanaat malzemeleri, çeşitli kitaplar, LEGO’lar, 3D yazıcılar, lazer kesiciler ve el aletleri ile dolu laboratuvarı olarak gözünüzde canlandırabilirsiniz. Her bir maker alanı aynı değildir ve aslında öyle olması da gerekmez. Maker alanları temsil ettikleri okul kültürleri kadar eşsiz kurgulanır.

Yeterli alan, insanlar ve üretim

Genel olarak baktığımızda maker alanları için olmazsa olmaz ve bütün alanlarda ortak olan 3 önemli unsur vardır: yeterli alan, insanlar ve üretim. Bu alanları özel kılan sahip oldukları donanımdan önce bu alanda üretim yapan insanlardır.

Bu alanlara gelen insanlar sahip oldukları kaynakları ve bilgileri paylaşarak belli projeler üzerinde birlikte çalışırlar. Sonunda ortak bir ürün elde ederler. Bu nedenle maker alanlarının insanları üretime teşvik eden yapıda olması gerekir. Pek çok maker projesinde de gördüğümüz gibi, atıl durumdaki birçok malzeme yeni şeyler üretmek için kullanılabilir. Bunun yanı sıra özel araçlar ve cihazlar kullanıldığında daha karmaşık projeler üretilebilir.

Merak ve yaratıcılık en önemli iki malzeme

Buralara gelen kişiler, merak konularını, çözmeyi istediği çeşitli sorunları ve hayal güçlerini kullanır. Farklı hayaller ortak bir paydada ve çeşitli bilgi ve becerilerle bir araya gelir ve birbirinden harika ürünlere dönüşür. Her bir ürün, yeni ürünler için ilham kaynağı olur.

Maker hareketinin merkezindeki düşüncelerden biri olan paylaşım, hareketin verimli ve üretken olmasını sağlayan en önemli özelliklerden biri. Bu nedenle Arduino gibi makerların sıkça kullandığı araçlar, genellikle açık kaynaklı olur. Örneğin, bir makerın oluşturduğu yazılım bir başka maker tarafından kullanılabilir ya da geliştirilebilir.

Bu alanlarda hiyerarşik bir düzen yerine, her türlü fikir ve beceri önemlidir. Bu da yaratıcılığın sonuna kadar korkusuzca kullanılması için gerekli olan atmosferi oluşturarak maker alanlarını herkes için çekici hale getirir.

Kaynak: http://abainnolab.com/maker-alanlari-onemli/

beşiktaş medyum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir