Mobil Teknoloji

Dokunmatik Ekranlı Telefonda Oyunlar Neden Zor Oynanır?

Uzun zamandır hayatımızın içinde olan dokunmatik ekranlarda oyun oynamak oldukça zor. Bu konu hakkında gerçekleştirilen araştırmalar, Dokunmatik ekranların bu alanda ki en büyük eksikliğinde ne olduğunu hedefliyor. Aalto Üniversitesi sınırları içerisinde gerçekleştiren çalıştırmalarda, Bu konu hakkında çok farklı sonuçlar ortaya çıkarıldı.

Fiziksel Tuş En Büyük Sorun mu?

play-nes-game-roms-your-ipad-iphone-no-jailbreak-required_1280x600[1]

Dokunmatik ekranlarda hiçbir şekilde fiziksel tuş bulunmuyor. Bu da kullanıcıların akıllarına ilk olarak çoğunlukla dokunsallık geri bildirimini hisstmemeleri sonucunda kapasitif ekranları başarısız kılıyorlar. Fakat araştırmalarda dokunmatik ekranların üzerinde bil geri bildirim barındıran katmanın olduğunu öne sürdü bu sayede standart olarak kullanıcıların ekranı hissedememesi yönünde yapılan yorumlar tamamen olumsuz kılındı.

Fiziksel Tuş Etkili Yöntemlerden Bir Tanesi

Aalto Üniversitesinde gerçekleştirilen araştırmalarda konu ile ilgili araştırmacılar toplam üç teoriyi ortaya sunuyor. Bunlardan bir tanesi parmak hareketleri ve parmak ile ekrana erişim mesafesi. Araştırmaların devamında ise oyun içerisinde hedeflenen nokta kestirildiğinde tuşa basma esnasında refleks açısından büyük farklılıklar yaşanıyor.

Yaşanan refleks farklılıklarında fiziksel tuş takımı ve dokunmatik ekran panellerinde farklı sonuçlar ortaya çıkıyor. Fiziksel tuş ile oynadığımız oyunlarda parmaklarımızın gereken tuşların hep üzerinde olduğu görülüyor bu durum dokunmatik ekran panelinde parmaklar yüzeyden her zaman sabit uzaklıkta durmuyor bu da zamanlama farkını ortaya çıkartmaya neden oluyor. Bu işlem tamamen bizim bilincimizin dışında ortaya çıkan bir işlem.

Yaşanan Refleks Gecikmelerin Nedeni Ne?

Araştırmanını üçüncü maddesine baktığımızda biraz daha teknik detaya kaçtığını görebiliriz. Çünkü ekran yüzeyine yapılan dokunmalardan sonra, Uygulama içerisinde yaşanan işlem için bir süre gerekiyor. Bu sayede ortada süre açığı oluşuyor. Bu gecikme kullanıcının diğer ki yaptığı faktörler ile değişkenlik gösteriyor

Dokunmatik Ekran Fiziksel Tuşa Karşılık Gelebilir mi?

sticker_controllers[1]

Araştırmacılara göre dokunmatik ekranlar oyunlarda hiçbir şekilde fiziksel tuşların yerine geçemediği yönünde. Bu durumun ana nedeni ise fiziksel tuş olmadığınız parmaklarınızı her zaman yüzey üzerinde farklı uzaklıklarda tutmamanız ve bu durumunda tahmin edilemezlik yaratması.

Artık günümüzde tüm cihazların dokunmatik bir panele yer verileceğin düşünüyorum. Sizlerde konu hakkındaki düşüncelerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir